Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вкусна изненада: Конфитюр от червен лук

Истински апетитен и с много лица

20’ Подготовка
25’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Конфитюрът от червен лук е едновременно изненадващ и очарователен елемент в съвременната кухня. Той представлява бавно карамелизиран лук, който се готви с балсамов оцет, захар и подправки, докато се превърне в плътен, сладко-кисел деликатес с наситен вкус и кадифена текстура. Неговият аромат съчетава земната дълбочина на лука с карамелени и леко винени нотки, които напомнят на луксозни гурме конфитюри. Не е точно сладко, не е и чиста гарнитура - стои някъде по средата, но това му е и силата.

Можете да го поднесете по много начини. Особено добре се съчетава с меки сирена като бри, камембер или козе сирене - поставен върху парченце препечен хляб, той превръща всяка закуска или аперитив в празник. Отличен е и като акомпанимент на печено месо - особено агнешко, говеждо или дивеч. Добавен в бургери, тарталети, кишове или дори върху пица, конфитюрът от червен лук носи умами богатство и дълбочина. А най-хубавото е, че се съхранява дълго и става все по-вкусен с времето.

Ето и рецептата.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 800 г червен лук (обелен и нарязан на тънки полумесеци)
  • 3 с.л. зехтин или масло
  • 100 г кафява захар (или комбинация с бяла)
  • 80 мл балсамов оцет
  • 2 с.л. червено вино (по желание)
  • 1 ч.л. сол
  • Щипка черен пипер
  • Листа прясна мащерка или розмарин (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте зехтина в дълбок тиган или касерола на средно слаб огън. Добавете нарязания червен лук и солта. Гответе бавно, като разбърквате от време на време, докато лукът омекне и започне да се карамелизира. Това отнема около 20-25 минути. Не бързайте - бавното готвене е ключът към сладостта и наситения вкус.
  2. Когато лукът добие мек, полупрозрачен вид и златист цвят, добавете захарта, балсамовия оцет, виното (ако използвате), черен пипер и мащерката. Разбъркайте добре, намалете огъня и оставете сместа да къкри, докато се сгъсти и добие текстура на конфитюр - още около 20-30 минути.
  3. Прехвърлете готовия конфитюр в чист, горещ буркан, затворете плътно и обърнете с капачката надолу за 5 минути, ако желаете да го съхранявате по-дълго. След охлаждане може да се съхранява в хладилник до 2 седмици.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло черен пипер розмарин мащерка червено вино червен лук кафява захар балсамов оцет

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче