Необходими продукти:
- За сместа за палачинките:
- 140 г. бяло брашно
- 85 г. грис
- 1 ч. л. канела
- 1 ч. л. бакпулвер
- ¼ ч. л. сода
- ½ ч. л. сол
- ½ ч. л. анасон
- 400 мл прясно мляко
- 80 г мед
- 1 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. олио
- 1 с.л. розова вода(по желание)
- 1 с.л. вода от цвят на портокал(по желание)
- За крема:
- 450 г маскарпоне
- 100 мл прясно мляко
- 100 г мед
- 1 ч. л канела
- 1 с.л. розова вода (по желание)
- 1 с.л. вода от цвят на портокал (по желание)
- 100 гр. смлян суров шамфъстък (за поръсване)
- изсушен розов цвят(за декорация)
Начин на приготвяне:
- Приготвяне на сместа за палачинките: Смесете брашното, гриса, канелата, бакпулвера, содата, солта и анасона в купа. В друга купа разбъркайте прясното мляко, меда, киселото мляко, олиото и розовата вода. Изсипете млечната смес към сухите съставки и разбъркайте докато се смесят добре. Оставете сместа да престои за 30 минути.
- Приготвяне на крема: Смесете маскарпонето с прясното мляко, меда и канелата. Получената смес изсипете в пош.
- Загрейте незалепващ тиган на средна степен на котлона. След като е загрял изсипете по 2 с.л. от сместа за всяка палачинка. Палачинки трябва да са с еднакъв диаметър. Гответе палачинките, докато цялата им повърхност се покрие с балончета и сместа загуби блясъка си. Тези палачинки не се обръщат, пекат се само от едната страна до покафеняване, затова трябва да внимавате със силата на котлона, за да не ги изгорите отдолу, докато чакате да са готови отгоре.
- Докато е все още топла, сгънете всяка палачинка наполовина с покафенялата страна навън и прищипете краищата, за да ги запечатате, оставяйки една четвърт от палачинката отворена за пълнене.
- След като всички палачинки са изпечени и сгънати ги напълнете с крема и потопете отворения край в шамфастък.
- Подредете готовите палачинки в чиния, полейте с мед и декорирайте с изсушен розов цвят. Може да сервирате със съд с мед отстрани, за може всеки да си добави допълнително на вкус.