Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пълнени домати по гръцки

Научете се от професионалистите

От Бояна Рачева, Amuse Bouche
20’ Подготовка
30’ Време за готвене
6 Порции
1 Трудност

"Вкусотии" публикува рецептата на Бояна Рачева от блога на кулинарното училище Amuse Bouche, което ви дава възможност да спечелите безплатен кулинарен курс, ако се включите в конкурса ни "Вкусен Великден". Вижте как да го направите лесно тук.

Ако се чудите с каква рецепта да разнообразите вегетарианското си меню, то тогава ви препоръчваме да пробвате този вариант на пълнени домати. Ако пропуснете сиренето, ястието ще се превърне във веган, но ще продължава да бъде също толкова вкусно.

Необходими продукти:

  • 100 г белена (грухана) пшеница
  • 250 мл вода
  • щипка сол
  • 4-5 с.л. зехтин
  • 120 г лук, нарязан на ситно
  • 3-4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 60 г зелени маслини, нарязани на шайби
  • 2 с.л. кедрови ядки
  • 1 ½ ч.л. сух риган
  • 1 ½ ч.л. сух босилек
  • 50 г краве сирене, натрошено на ситно
  • 5-6 средно големи, твърди домата

за соса:

  • 1 връзка магданоз
  • 1-2 с.л. мариновани лимони (или нарязан пресен лимон)
  • 1 с.л. кедрови ядки
  • 20 г зелени маслини
  • сол на вкус
  • 1 скилидки чесън
  • Около 50 мл зехтин

Начин на приготвяне:

  1. Сварете пшеницата с водата и щипка сол. Покрийте съда с капак, за да може зрънцата да омекнат добре.
  2. Загрейте подходящ тиган, намаслен с малко зехтин и задушете лука, докато започне да омеква и стане златист. Можете да прибавите щипка сол, за да омекне по-бързо.
  3. Прибавете чесън и гответе още няколко минутки.
  4. Отрежете капачето на доматите и ги издълбайте с помощта на малка лъжичка.
  5. Нарежете издълбаната сърцевина и я прибавете в тигана. Гответе докато се изпари течността.
  6. Прибавете маслините, кедровите ядки и подправките и гответе 1-2 минути.
  7. Спрете котлона и прибавете сварената и отцедена пшеница и натрошеното сирене. Разбъркайте.
  8. Загрейте фурната на 200°С и подгответе подходяща тавичка за печене. Намажете дъното ѝ с малко зехтин.
  9. Подредете доматите в тавата и ги напълнете с подготвената плънка. Захлупете ги със съответното за всеки домат капаче. Ако имате останала плънка, я разпределете в тавата между доматите.
  10. Полейте с малко зехтин отгоре и прехвърлете във фурната. Печете ги около 30 минути, или докато люспата им се отпусне, а капачето започва леко да прегаря по крайчето.
  11. Направете соса като поставите всички необходими продукти в подходящ съд и пасирате с помоща на ръчен пасатор.
  12. Сервирайте доматите върху малко от зеления сос. Консумирайте топли.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън лук домати магданоз риган лимон краве сирене вода маслини босилек кедрови ядки пшеница

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче