Необходими продукти:
- 200 г бял шоколад (с добро качество, с поне 30% какаово масло)
- 250 мл сладкарска сметана (минимум 30% масленост)
- 2 белтъка (прясно отделени, със стайна температура)
- 1 щипка сол
- 1 ч.л. ванилов екстракт (по желание)
- Плодове, настърган шоколад или ядки за украса
Начин на приготвяне:
- Начупете белия шоколад на парчета и го разтопете на водна баня или в микровълнова фурна на ниска мощност, като разбърквате често. Оставете го да се охлади леко.
- Разбийте сметаната в голяма купа, докато стане пухкава, но не прекалено твърда - трябва да е с консистенция на мек крем.
- Разбийте белтъците на сняг с щипка сол в отделна купа, докато станат лъскави и твърди.
- Добавете разтопения шоколад към разбитата сметана. Разбъркайте внимателно с шпатула или дървена лъжица, за да не спадне обемът.
- Прибавете и белтъците на сняг, като ги смесвате на етапи, с леки движения отдолу нагоре, докато се получи гладка и ефирна смес.
- Разпределете муса в чаши или купички и оставете в хладилник поне за 2 часа, за да стегне и развие вкуса си.
- Преди сервиране украсете с пресни плодове (напр. малини или боровинки), настърган тъмен шоколад или запечени филирани бадеми - контрастът между текстурите и вкусовете е великолепен.