за торта с 4 блата с диаметър 25 см
блатове
325 г брашно
2 с.л. какао
щипка сол
150 г масло
325 г захар
3 яйца
3 пакетчета ванилия
325 мл прясно мляко
2 с.л. лимонов сок
(млякото се смесва с лимона)
1,5 ч.л. сода бикарбонат
2 бр. червена сладкарска боя
крем
500 г маскарпоне
300 г филаделфия или друго крем сирене
500 г квасена сметана
150 г пудра захар или на вкус
Приготвяне
на блатовете
в купа се смесват пресятото брашно, солта, какаото
маслото(меко) се разбива със захарта до пухкава смес
прибавят се яйцата едно по едно и се разбиват
отделят се 2 с.л. лъжици от млякото с лимон и в него се разтваря боята, след това се изсипва при цялото количество мляко и се разбърква добре (указанието се отнася за този вид боя, за други, четете на опаковката)
към млякото се прибавя и содата
смесват се сухите и течните съставки като се добавя последователно от млякото и брашното към сместа с яйцатао и се разбърква до получаване на еднородна смес
тестото се изсипва в 2 застлани с хартия форми по 25 см
пече се 30-35 минути до суха клечка на 180 С
изважда се и се изчаква да се охлади напълно преди да се извади от формата и да се реже
всеки от блатовете се разрязва 2 части хоризонтално, които се оставят на хладно място
крем
крем сиренето се разбива заедно със захарта
прибавя се сметаната, разбива се до гладка смес
с получения крем се мажат блатовете и се слепват, отгоре и отстрани се измазва също с крема
оставя се в хладилник за 1-2 часа
украсява се по желание
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност