1 ½ ч.ч. брашно
1 ¼ ч.ч. захар
6 с.л. олио
6 с.л. вода
лимони - кора + сок
1 бакпулвер
пудра захар - за поръсване
Оставяме яйцата на стайна температура. Разбивам ги с миксер много продължително. После добавямезахарта и пак разбиваме пак продължително. Прибавяме олиото и водата и пак разбиваме.
Изцеждаме сока на един лимон в купичка. Кората на лимона го настъргваме с ренде на ситно. Лимонът трябва да е по-голям - от жълтите, дори ако сложите 1 ½, пак става страхотен кейк.
Пресяваме брашното в купа, добавяме бакпулвера и разбъркваме. Добавяме брашното постепенно в купата с яйчената смес и разбъркваме. Най-накрая слагаме сока и кората от лимона.
Изсипваме сместа в форма за кекс с дупка. Формата предварително сме я намазали с масло или олио и посипваме леко с брашно. Печем продължително в фурна, загрята на 170 градуса. На мен ми отне 50 минути печене.
Пробваме с клечка за зъби дали се е изпекъл кейкът добре. Става жълт, ароматен и вкусен, с приятен загар и много пухкав. Вече готов вадим от фурната. Като изстине, го вадим от формата внимателно и поръсваме обилно с пудра захар.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО