250 г прясно мляко,
4 яйца,
около 1 кг брашно,
1 кубче мая (42 г),
щипка сол.
За сиропа:
1.300 литра вода,
1 кг захар,
1 ванилия
В затопленото прясно мляко слагаме маята, щипка захар. Оставяме да шупне за 15 минути. С пресятото брашно, яйцата и шупналата мая се омесва меко тесто и се остава да втаса (да стане двойно по голямо). От готовото тесто късаме малки топчета и ги правим на шнурче между пръстите. Навиваме на розички и нареждаме в леко подмазана тава с големина от 38 см. Оставете да втаса за 30 минути. Печете около 30-35 минути до зачервяване на 180-200 градуса. Сиропирайте с 1 кг захар, 1.300 л. вода и 1 ванилия. На сиропа му е необходимо 10 минути да поври на умерен огън. Залейте студената пита с топъл сироп и задушете, като я покриете за няколко часа докато поеме сиропа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.