Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Разложка капама

От Жанета Татарска Жанета Татарска
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1 кг свинско месо
1/2 кг телешко месо
1 пиле или две големи бутчета
кървавица
суджук
малко сланина
1-2 глави кисело цвекло (чекане)
кисело зеле
3 чаши ориз
1 чаша бяло вино

Сланината се нарязва на много тънки резенчета и с една част от тях се покрива дъното на гърнето. Следва настилането на капамата - ред зеле, ред месо, ред ориз, ред кисело цвекло. Тази последователност се повтаря. Последният ред е от зеле. Накрая се покрива с цял зелев лист и върху него се нареждат останалите тънки парченца сланина, чиято мазнина ще се просмуква в яденето по време на варенето. Залива се с чашата бяло вино. Прибавя се олио - капамата е хубава, когато е тлъста.

С изрязания и намокрен кръг хартия с по-голям диаметър от гърлото на гърнето се запушва и се слага капакът. Гърнето се пъха във фурната. Настройва се на по-висока температура, докато капамата закъкри, след което се оставя да ври много слабо 4-5 часа.

Дайте оценка:

Тагове: бяло вино кисело зеле свинско телешко ориз цвекло сланина

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче