Брашно - 1 кг
Прясно мляко - 400 мл
Мая - 40 г
Яйца - 3 бр.
Масло - 60 г за намазване на корите
Сол - 1 супена лъжица
Захар - 1 чаена лъжица
Оцет - 1 супена лъжица
Олио - 3 супени лъжици
1. Маята и захарта се разтварят в затопленото прясно мляко и се добавя пресято брашно. Трябва да стане рядка кашичка, която втасва за 30 минути.
2. Прибавят се останалите продукти без 1 жълтък, който е за намазване на питката. Омесва се меко тесто, което се разделя на 5 части. Разточват се 5 кръгли кори, всяка се намазва с размекнатото масло без последната и се слагат една върху друга.
3. Разрязват се на 8 триъгълника, но без да се стига до края. Дадени са снимки, на които ясно се вижда това. На всеки триъгълник се прави прорез и краищата му се завъртат в него. Празните пространства са запълнени с топчета и фитилчета от тестото. Методът на сплитане на тестото е по модел на известната кулинарка Зуркан.
4. Питката се намазва с жълтък и се пече на 180 градуса за 40 минути.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.