300 мл прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
1/2 кубче прясна мая
2 яйца (единия жълтък оставям за намазване на питката)
около 1 кг брашно
около 400 г лапад
1 стрък пресен лук
джоджен
300 г сирене
масло или олио за намазване на корите
Замесва се хубаво гладко тесто. Разточват се 4 обли кори, като се мажат с масло или олио. Разстила се лападът, който може предварително да се попари или позапържи леко с джоджен и пресен лук, поръсва се сирене и така без последната кора. Слага се чаша за център и леко се натиска, за да се отбележи кръга. Реже се на 8, всяко парче се усуква 2 пъти.
Питката втасва, маже се с разбития жълтък и се пече в загрята фурна.
ИЗБРАНО