300 г прясно мляко,
5 с. лъж. кисело мляко,
4-5 с. лъж. олио,
1 кубче мая,
3 яйца,
2 суп. лъж. захар,
1 суп. лъж. сол,
около 1 кг брашно,
червена боя за сладки,
1 кафена лъжичка оцет
За намазване:
2-3 суп. лъж. олио,
2-3 суп. лъж. прясно мляко,
1 жълтък,
сусам
Половината прясно мляко се затопля и в него се поставя маята, лъжичка захар и лъжичка брашно. В голяма купа се сипва брашно (пресято), прави се кладенче и се добавят останалите продукти. Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса леко. Размесва се отново и се разделя на две части, като едната част е по малка. От по-голямата топка разточете кора с размер около 40 на 40 см. И дебелина около един сантиметър. Кората намажете с олио.
Навийте кората на плътно руло и с остър и студен нож го нарежете на парчета с широчина около два сантиметра. Подредете парчетата едно до друго по периферията на предварително намаслена и застлана с хартия тава с размер 26-28 см.
За средата се използва по малката топка, като се посипва леко с червена боя за сладки и се меси, докато хубаво се оцвети тестото. От вече оцветеното тесто се правят розички, като се разточва на кора с дебелина 1 см. Изрязват се 3-4 кръга с диаметър 12 см.
Около всяко кръгче се реже на четири места. Получават се 4 сектора. Секторите се увиват, като се застъпват леко един за друг. Получава се нещо като пъпка на роза. Поставяте розичките в средата. Оставяте да втаса на топло. Мажете с разбития жълтък, мляко и олио. Поръсете със сусам и печете на 180 градуса (ако ви остане тесто от розичките, може със същото оформяне за рози да направите няколко и да ги опечете във форми за мъфини).