Необходими продукти:
- 750 мл топъл зеленчуков или пилешки бульон
- 100 г спанак
- малка връзка магданоз
- 3 супени лъжици зехтин
- 4 резена прошуто
- 10 г масло
- 1 стрък мащерка, само листата
- 1 стрък праз, само бялата част нарязана на ситно
- 1 голяма скилидка чесън, нарязана на ситно
- 150 г ориз арборио (за ризото)
- 75 мл сухо бяло вино или вермут
- 20 г пармезан, настърган плюс допълнително за сервиране
- Настърганата кора и сокът от ½ лимон
- 2 супени лъжици сметана (по желание)
- Цяло индийско орехче, за настъргване
Начин на приготвяне:
- Изсипете бульона в тенджера и го оставете да заври.
- Спанакът и магданозът се бланшират в бульона за 30 секунди, докато повехнат и станат ярко зелени, след което се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят да изстинат за момент.
- Намалете бульона на слаб огън. Изцедете излишната вода от спанака и магданоза с ръце, след което ги сложете в кухненски робот или мини чопър. Добавете 2 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица вода, след което разбийте до фино пюре и оставете настрана.
- Загрейте останалото олио в голям тиган или тиган с незалепващо покритие и запържете прошутото до хрупкавост. Прехвърлете прошутото в чиния, покрита с домакинска хартия и оставете настрана.
- В същия тиган сложете половината масло, листата мащерка, праза и чесъна и подправете със сол и черен пипер. Запържете леко за няколко минути на среден огън, докато празът омекне и стане ароматен, но не покафенее.
- Добавете ориза, като разбърквате и гответе 2 минути. Трябва да стане полупрозрачен, след това налейте виното и гответе още 2 минути, за да се изпари.
- Сипете един черпак от топлия бульон и гответе, докато се абсорбира, като бъркате непрекъснато.
- Продължете да добавяте по един черпак наведнъж в продължение на 20-30 минути, като бъркате непрекъснато, докато оризът стане кремообразен, но все още запази цялостта на зрънцата си.
- Отстранете тигана от котлона и разбъркайте останалото масло, пармезана, по-голямата част от лимоновата кора, лимоновия сок и сметаната (ако използвате).
- Разбъркайте спаначеното пюре, след което подправете добре с малко прясно настъргано индийско орехче.
- Разпределете между две чинии, отгоре сложете хрупкавото прошуто и поръсете с още малко пармезан и лимонова кора.