Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лимоново ризото със спанак

Вечеря за двама

10’ Подготовка
40’ Време за готвене
2 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 750 мл топъл зеленчуков или пилешки бульон
  • 100 г спанак
  • малка връзка магданоз
  • 3 супени лъжици зехтин
  • 4 резена прошуто
  • 10 г масло
  • 1 стрък мащерка, само листата
  • 1 стрък праз, само бялата част нарязана на ситно
  • 1 голяма скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 150 г ориз арборио (за ризото)
  • 75 мл сухо бяло вино или вермут
  • 20 г пармезан, настърган плюс допълнително за сервиране
  • Настърганата кора и сокът от ½ лимон
  • 2 супени лъжици сметана (по желание)
  • Цяло индийско орехче, за настъргване

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете бульона в тенджера и го оставете да заври.
  2. Спанакът и магданозът се бланшират в бульона за 30 секунди, докато повехнат и станат ярко зелени, след което се изваждат с решетъчна лъжица и се оставят да изстинат за момент.
  3. Намалете бульона на слаб огън. Изцедете излишната вода от спанака и магданоза с ръце, след което ги сложете в кухненски робот или мини чопър. Добавете 2 супени лъжици зехтин и 1 супена лъжица вода, след което разбийте до фино пюре и оставете настрана.
  4. Загрейте останалото олио в голям тиган или тиган с незалепващо покритие и запържете прошутото до хрупкавост. Прехвърлете прошутото в чиния, покрита с домакинска хартия и оставете настрана.
  5. В същия тиган сложете половината масло, листата мащерка, праза и чесъна и подправете със сол и черен пипер. Запържете леко за няколко минути на среден огън, докато празът омекне и стане ароматен, но не покафенее.
  6. Добавете ориза, като разбърквате и гответе 2 минути. Трябва да стане полупрозрачен, след това налейте виното и гответе още 2 минути, за да се изпари.
  7. Сипете един черпак от топлия бульон и гответе, докато се абсорбира, като бъркате непрекъснато.
  8. Продължете да добавяте по един черпак наведнъж в продължение на 20-30 минути, като бъркате непрекъснато, докато оризът стане кремообразен, но все още запази цялостта на зрънцата си.
  9. Отстранете тигана от котлона и разбъркайте останалото масло, пармезана, по-голямата част от лимоновата кора, лимоновия сок и сметаната (ако използвате).
  10. Разбъркайте спаначеното пюре, след което подправете добре с малко прясно настъргано индийско орехче.
  11. Разпределете между две чинии, отгоре сложете хрупкавото прошуто и поръсете с още малко пармезан и лимонова кора.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън магданоз праз прясна мащерка бульон лимон готварска сметана индийско орехче спанак ориз пармезан прошуто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче