Ако ви е горещо и се чудите какво да си направите за обяд, най-вероятно идеята за салата ще ви се стори незадоволителна, понеже човек трудно би се заситил с подобно ястие. Но при настоящата рецепта няма подобен риск, защото в нея се използват макарони и вкусен, плътен сос.
Необходими продукти:
- 400 г макарони
- 200 г грах, замразен
- 350 г цедено кисело мляко
- 50 г кетчуп
- 30 г маслини, нарязани на кръгчета
- 50 г сушени домати
- 1 морков
- сол
- черен пипер
- 1 лимон
- риган, пресен
Начин на приготвяне:
- В дълбока тенджера кипнете подсолена вода и сварете пастата според инструкциите на опаковката. В последните 5 минути от процеса на варенето добавете и граха. Когато са готови ги отцедете.
- Прехвърлете гевгира под студена течаща вода и полейте обилно макароните и граха, за да не се разварят и ги охладете. Не бива да са горещи, когато ги добавите към дресинга.
За дресинга:
- Сложете киселото мляко и кетчупа в купа и ги разбъркайте с лъжица. Добавете маслините.
- Нарежете сушените домати на ситно и ги изсипете в купата.
- Настържете моркова на едро ренде, добавете го в купата и разбъркайте добре.
При поднасяне:
- Пастата и грахът прехвърлете в купата с дресинга.
- Добавете сол, черен пипер, настърганата кора и изцедения сок от един лимон и разбъркайте добре с лъжица. Поръсете с пресен риган и сервирайте.