Брашно - 500 г
Прясно мляко - 200 мл
Мая - 20 г
Масло - 80 г
Яйца - 2 бр.
Захар - 1 чаена лъжичка
Сол - 1 супена лъжица
Бутер тесто - 1/2 кора
Сусам и маково семе за поръсване
1. Маята се разтваря в затопленото прясно мляко, добавя се захарта, както и част от пресятото брашно. Разбърква се добре, втасва за около 30 минути, след което с 1 яйце и 1 белтък, сол, размекнато масло и останалата част от брашното се омесва меко тесто. Оформят се кравайчета. Намазват се с разбит жълтък, поръсват се със сусам и маково семе и се слагат в тава, покрита с кухненска хартия. Те също трябва да втасат за около 30 минути, след което се пекат на 200 градуса за около 15 минути.
2. Кошничката се прави, като от бутер тестото се изрязват еднакви ленти около 1 см, сплитат се върху кухненска хартия и с нея се покрива керамична купа. Излишната част в основата се изрязва и допълнително се обикаля с още една лента. Пече се до златисто. След като изстине, купата и хартията се отстраняват и кошничката се пече и от вътрешната страна. Дръжката е направена с лента, която е навита около клонче от дафинов лист.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.