1 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч вода
1 кубче мая
1 с.л. захар
1 щипка сол
600-650 г брашно
2 яйца (едното е за намазване)
250 г сирене
бял и тъмен сусам за поръсване
Пресяваме брашното. Стопляме леко водата и в нея слагаме 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, които размиваме. После във водата слагаме и 1 кубче прясна мая, размиваме я. Оставяме да шупне. След като шупне маята, слагаме водата с маята и захарта в брашното, в което сме си направили кладенче. Добавяме щипка сол, прясното мляко и чукваме едно яйце. Най-накрая слагаме и 9 с.л. олио. Омесваме всичко много добре. Доомесваме върху набрашнен плот.
След като омесим тестото, го делим на 3 части. Всяка част я режем на 12 равни триъгълника. Аз го режа през средата по ширина и по височина и после всяка четвърт на три. Разточваме всяка една от частите в кръг. Трябва да не е дебел разточеният кръг, а да е тънък. Режем го на триъгълници.
Натрошаваме сирене в купа с помощта на вилица. За целта ползваме по-сухичко сирене. Слагаме малко сирене в началото на всеки триъгълник в широката част. Подвиваме ъгълчетата на широката част навътре и навиваме в посока център. Намазваме с олио тавата и посипваме леко с брашно. Нареждаме кифличките на разстояние. Оставяме ги да втасат 40 минути, закрити с кърпа на топло.
Разбиваме 1 яйце в купичка. След като втасат, ги мажем с яйчената смес с помощта на четка и поръсваме обилно със сусам. Печем на 180 градуса в загрята фурна.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност