Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Капама в тиква

Да се възползваме от сезона на тиквите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
25’ Подготовка
160’ Време за готвене
6 Порции
3 Трудност

Необходими продукти:

  • Тиква (около 3 кг.)
  • 300 гр. прясно зеле
  • 1 глава лук
  • 1 глава червен лук
  • Праз лук
  • Сол
  • Черен пипер
  • Червен пипер
  • Захар
  • Ябълков оцет
  • Кимион
  • Риган
  • Зехтин (extra-virgin)
  • Чили (стрити люти чушки)
  • Суха и прясна мащерка
  • Дафинов лист
  • Пресен магданоз
  • Пресен копър
  • Сушен розмарин
  • 300 гр. свинско месо
  • 300 гр. пилешко месо
  • Подправка "Ирански микс"
  • 1 кубче телешки бульон

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяме си една тиква - около 3-4 кг. ще свърши работа (иначе няма да се побере в стандартен размер фурна), една малка зелка, глава лук, глава червен лук и едно стъбло праз. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  2. Измиваме тиквата под течаща студена вода, за да няма по нея кал, слама и други природни хубости.
  3. Разрязваме я така, че да й отделим едно капаче. Тиквата ще ни служи наместо глинено гърне. Вътрешността със семките издълбаваме със супена лъжица и всичко това го отстраняваме за боклука. Вътрешността и капачето поръсваме с обилно количество сол, червен пипер, както и стрити люти чушки (така наречата подправка "Чили"). Солта има за цел да изкара всичката вода и други сокове от самата тиква. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  4. Поставяме тиквата в подходяща тава и печем на предварително загрята на максимална степен фурна за около 20-30 минути (но не повече, за да не я прегорим). 
    Снимка: Юлиян Илиев
  5. Докато тиквата се позапича във фурната, си нарязваме трита вида лук и охлаждаме месото - 400 гр. свинско и 300 гр. пилешко - на стайна температура. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  6. Зарзавата го запържваме в 3 с.л. зехтин. Слагаме го всичкия заедно в тигана, за да се задуши. Поръсваме с около 2 с.л. захар, обилно количество сол, черен пипер и други подправки по избор, поливаме с ябълков оцет (около супена лъжица). Оставяме да се карамелизира и като е готово - отделяме нещата в една купа настрана. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  7. Време е да изпържим парченцата месо. Прави се на няколко транжа, за да може мръвките в тигана да имат въздух за дишане и да се запържат до златистокафяв загар, а не да се "сготвят" и задушат от собствения си сос. Отнема време, но си струва. Повече за този наш пиниз можете да прочетете в тази статия: 
  8. В тигана преди всеки транж наливаме малко зехтин, поръсваме с подправки (кимион, риган и други) и чак тогава пържим. Когато всяка порция е готова, вадим я от тигана, забърсваме го с кухненска хартия и повтаряме процедурата. Малко преди да извадим всяка порция месо, поливаме с ябълков оцет, за да увеличим кафевия загар и веднага отстраняваме от огъня. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  9. Същото правим и с пилешкото. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  10. Нарязваме около 300 грама прясно зеле и го пържим в 2 с.л. зехтин. Поръсваме с червен пипер, черен пипер, сол и когато зелето започне да омеква и да добива леко глазиран цвят, поливаме с разтворен телешки бульон - половината от една кафяна чаша. Другата половина си запазваме за след малко... 
    Снимка: Юлиян Илиев
  11. Към зелето добавяме стръкове прясна мащерка, както и дафинов лист. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  12. Време е да добавим и останалите неща - свинското, зеленчуците и пилешкото. Изливаме останалата чаша с телешки бульон и задушаваме в тигана на умерен огън. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  13. Когато всичко в тигана е готово, пълним тиквата с плънката и поръсваме с розмарин и нарязани на ситно магданоз и копър. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  14. Повиваме тиквата с хартия за печене или алуминиево фолио, захлупваме я с капачето и в подходяща тава я слагаме да се пече на 200 градуса за около 1 час. След това намаляме огъня на около 160 градуса и оставяме да се пече поне още 30-40 мин. След това, можем да я консумираме или да намалим температурата на 80 градуса и да я попечем още два-три часа. 
    Снимка: Юлиян Илиев
  15. Вадим от фурната и сервираме. Може да сервираме само плънката, или (ако в самата тиква не е останал сос) - да поднесем месото заедно с резени от нея. 
    Снимка: Юлиян Илиев

Да ви е сладко! :)

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер червен пипер розмарин мащерка дафинов лист зеле свинско пилешко капама тиква прясна мащерка ирански микс телешки бульон винен оцет риган От Източна Европа

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче