Необходими продукти:
- Тиква (около 3 кг.)
- 300 гр. прясно зеле
- 1 глава лук
- 1 глава червен лук
- Праз лук
- Сол
- Черен пипер
- Червен пипер
- Захар
- Ябълков оцет
- Кимион
- Риган
- Зехтин (extra-virgin)
- Чили (стрити люти чушки)
- Суха и прясна мащерка
- Дафинов лист
- Пресен магданоз
- Пресен копър
- Сушен розмарин
- 300 гр. свинско месо
- 300 гр. пилешко месо
- Подправка "Ирански микс"
- 1 кубче телешки бульон
Начин на приготвяне:
- Приготвяме си една тиква - около 3-4 кг. ще свърши работа (иначе няма да се побере в стандартен размер фурна), една малка зелка, глава лук, глава червен лук и едно стъбло праз.
Снимка: Юлиян Илиев - Измиваме тиквата под течаща студена вода, за да няма по нея кал, слама и други природни хубости.
- Разрязваме я така, че да й отделим едно капаче. Тиквата ще ни служи наместо глинено гърне. Вътрешността със семките издълбаваме със супена лъжица и всичко това го отстраняваме за боклука. Вътрешността и капачето поръсваме с обилно количество сол, червен пипер, както и стрити люти чушки (така наречата подправка "Чили"). Солта има за цел да изкара всичката вода и други сокове от самата тиква.
Снимка: Юлиян Илиев - Поставяме тиквата в подходяща тава и печем на предварително загрята на максимална степен фурна за около 20-30 минути (но не повече, за да не я прегорим).
Снимка: Юлиян Илиев - Докато тиквата се позапича във фурната, си нарязваме трита вида лук и охлаждаме месото - 400 гр. свинско и 300 гр. пилешко - на стайна температура.
Снимка: Юлиян Илиев - Зарзавата го запържваме в 3 с.л. зехтин. Слагаме го всичкия заедно в тигана, за да се задуши. Поръсваме с около 2 с.л. захар, обилно количество сол, черен пипер и други подправки по избор, поливаме с ябълков оцет (около супена лъжица). Оставяме да се карамелизира и като е готово - отделяме нещата в една купа настрана.
Снимка: Юлиян Илиев - Време е да изпържим парченцата месо. Прави се на няколко транжа, за да може мръвките в тигана да имат въздух за дишане и да се запържат до златистокафяв загар, а не да се "сготвят" и задушат от собствения си сос. Отнема време, но си струва. Повече за този наш пиниз можете да прочетете в тази статия:
- В тигана преди всеки транж наливаме малко зехтин, поръсваме с подправки (кимион, риган и други) и чак тогава пържим. Когато всяка порция е готова, вадим я от тигана, забърсваме го с кухненска хартия и повтаряме процедурата. Малко преди да извадим всяка порция месо, поливаме с ябълков оцет, за да увеличим кафевия загар и веднага отстраняваме от огъня.
Снимка: Юлиян Илиев - Същото правим и с пилешкото.
Снимка: Юлиян Илиев - Нарязваме около 300 грама прясно зеле и го пържим в 2 с.л. зехтин. Поръсваме с червен пипер, черен пипер, сол и когато зелето започне да омеква и да добива леко глазиран цвят, поливаме с разтворен телешки бульон - половината от една кафяна чаша. Другата половина си запазваме за след малко...
Снимка: Юлиян Илиев - Към зелето добавяме стръкове прясна мащерка, както и дафинов лист.
Снимка: Юлиян Илиев - Време е да добавим и останалите неща - свинското, зеленчуците и пилешкото. Изливаме останалата чаша с телешки бульон и задушаваме в тигана на умерен огън.
Снимка: Юлиян Илиев - Когато всичко в тигана е готово, пълним тиквата с плънката и поръсваме с розмарин и нарязани на ситно магданоз и копър.
Снимка: Юлиян Илиев - Повиваме тиквата с хартия за печене или алуминиево фолио, захлупваме я с капачето и в подходяща тава я слагаме да се пече на 200 градуса за около 1 час. След това намаляме огъня на около 160 градуса и оставяме да се пече поне още 30-40 мин. След това, можем да я консумираме или да намалим температурата на 80 градуса и да я попечем още два-три часа.
Снимка: Юлиян Илиев - Вадим от фурната и сервираме. Може да сервираме само плънката, или (ако в самата тиква не е останал сос) - да поднесем месото заедно с резени от нея.
Снимка: Юлиян Илиев
Да ви е сладко! :)