Продуктите, които готвим отделя влага. Когато препълним тигана, например с парченца свинско или пилешко, месото ще започне да се задушава в собствен сос вместо да се запържи и да добие любимата златистокафява текстура. Същото важи и за нещата, които приготвяме на тава във фурната. Ако претрупаме тавата с продукти, то те няма да добият желаната хрупкава коричка.
Затова е добре, когато пържим или запичаме различни продукти, да им оставим място да дишат. Да кажем, например, че сме решили да си направим гиро с пиле. Добре е да пържим парченцата пилешко на няколко порции. Покриваме дъното на тигана с около супена лъжица зехтин, запържваме една част от месото и когато то добие кафеникав цвят - изсипваме го в една купа настрана, забърсваме дъното на тигана с кухненска хартия и повтаряме цялата процедура докато не изпържим цялото количество от месото.
Така че, освен ако рецепта не изисква задушаване, не слагайте прекалено много продукти в тигана (или тавата).
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.