Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Еклерова торта

От Илиана Бачева - Лазарова
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

За еклерите:
125 мл. прясно мляко,
125 мл. вода,
115 гр меко масло,
1 чаена чаша брашно,
5 яйца;
За крема на еклерите:
1 л прясно мляко,
4 яйца,
12 лъжици захар,
9 с. л. брашно, ванилия;
За блатовете:
6 яйца,
1 и 1/2 чаши захар,
2 чаши брашно,
5-6 с. л. олио и 5-6 с. л. хладка вода,
1 бакплувер;
За крема:
1.5 л. пр. мляко,
6 яйца,
1 чаша захар,
20 с. л. брашно,
2 желатина, ванилия

Прави се парено тесто от което се шприцоват еклерчета и се пекат за 35 минути на 160 градуса без да се отваря фурната, за да останат пухкави. Пълнят се с крема.

Блатът печем за 40 мин. на 160 градуса. Като изстине го разрязваме на 2.

Крем: Слагаме 1200 мл мляко да заври, другото мляко разбиваме с яйцата, захарта и брашното, и когато заври, добавяме яйчената смес и бъркаме до сгъстяване. Отстраняваме от огъня и докато е горещ добавяме набъбналия желатин. Като изстине слагаме ванилията.

Сглобяване - в закопчаваща се форма слагаме една част от блата сиропираме със сироп от вода и захар, сипваме от крема, редим еклери, пак сипваме от крема, и захлупваме с другия блат, пак сиропираме и оставяме да стегне поне 8 часа. След това намазваме със сметана, редим еклерите, панираме тортата със смлени орехи и поръсваме с разтопен шоколад.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло яйца ванилия прясно мляко кафява захар вода желатин брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче