Необходими продукти:
- 5 средни домата, обелени
- Черен пипер
- Зехтин
- 1 ч.л. захар
- Сол
- Индийско орехче на прах
- 1 глава кромид лук, на едро
- 1 пащърнак, на едро
- 300 г краве сирене, натрошено
- Готварска сметана
- Крутони, за сервиране
- Стръкчета мента, за украса
Начин на приготвяне:
- Лукът се запържва в нагорещен тиган с малко зехтин, а след минута се добавя и пащърнакът.
- След 3 мин. се изсипват обелените и нарязани на едро домати.
- Към сместа се добавя и захарта, заедно с индийското орехче и малко черен пипер.
- Всичко се разбърква, прехвърля се в тенджера и се налива около литър вода. Когато супата заври, тя се прехвърля в блендер и се миксира до получаване на еднородна смес.
- Няколко филийки хляб се нарязват на кубчета, поливат се със зехтин, овкусяват се със сол и черен пипер и се изпичат в предварително загрята на 200 градуса фурна до хрупкавост.
- Всяка порция се сервира като в купа се сипва от горещата супа, в нея се натрошава краве сирене и се излива 1 с.л. готварска сметана. Слагат се малко от крутоните, ръси се черен пипер, а в средата се поставя стръкче прясна мента за украса.