1 кг захар
100 мл вода
1/2 пакатче лимонтозу
За сладкото ни трябват едри и много добре узрели смокини. Смокините си ги измиваме много добре. Режем ги на едри парчета. Слагаме ги в голяма тенджера. Поливаме ги със 100 мл вода и 1 кг захар. Разбъркваме. Слагаме тенджерата на котлона да ври на тих огън за около 2-3 часа. Поглеждаме сладкото често и разбъркваме много леко. Към края проверяваме сладкото за желаната гъстота, като си слагаме с помощта на лъжица в малка чинийка, за да проверим. Малко преди да свалим сладкото от смокини от огъня, приблизително 5 мин преди да е готово, слагаме и 1/2 пакетче лимонтозу. Измиваме бурканчетата, трябва хубаво да са изсъхнали, капачките също, най-добре е да се ползват малки буркани от лютеница. Сипваме готовото сладко от смокини в бурканчетата и затваряме добре с капачките. Получава се вкусно сладко с едри парчета смокини, подходящо за пълнеж на палачинки или за съставка при кексове, сладкиши, гарниране на сладолед и кисело мляко.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО