Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Торта с целувки

От Татяна Ковачева Татяна Ковачева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

6 белтъка
1 чаша захар
Лимонена киселина 1/3 от чаена лъжичка
1 ванилия
2 супени лъж. инстантно какао
500 мл прясно мляко
Захар - 1/2 чаена чаша
Жълтъци - 4 бр.
1 супена лъж. масло
2 супени лъж. желатин

За марципановото тесто:

75 мл вода,
35 гр масло,
75 гр брашно,
250 гр пудра захар,
1/2 супена лъжица глюкоза.

Белтъците се разбиват на плътен сняг, като се добавя по малко от захарта. В последната минута се слага лимонтузото, така сместта става по-пухкава.. Шприцоват се върху хартия, за да се направят 4 блата, като с останалото количество се правят малки целувки. Последните създават по-голям обем при нареждането на тортата (дадена е снимка). Слагат се във фурната при 90 градуса за 2 часа и 30 мин., като последните 30 мин. вратата на фурната трябва да бъде леко отворена, за да не потъмнеят.

Кремът се прави, като се слага млякото в съд на котлона, предварително се отделят 100 мл, които се добавят към разбитите жълтъци със захарта и брашното. С непрекъснато бъркане сместа се изсипва на тънка струйка в горещото мляко. Добавя се и маслото. Желатинът се накисва в 100 мл вода, след което се загрява в микровълновата печка за около 30 секунди. След като се е разтворил, се изсипва в охладения крем. Тортата се прави сравнително бързо, но трябва от предишния ден да се направят целувките и по възможност и розите.

Редят се целувчените блатове, върху тях се слагат целувките, може и натрошени, след това изстиналият крем. С последния завършва тортата. Поръсва се с инстантно какао през цедка.

Тестото за розите се прави, като водата завира с маслото, добавя се глюкозата. Брашното се изсипва наведнъж и се бърка с дървена лъжица енергично. Маха се от котлона и се оставя да изстине. След това се добавя около 250 гр пудра захар, като се меси до хомогенна смес. Разточва се и от него се правят розичките от предварително изрязани с формичка кръгчета (дадена е снимка). Жълтият цвят се получава със сладкарска боя. От това тесто могат да се направят и други фигурки.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло пудра захар ванилия какао прясно мляко кафява захар вода желатин жълтък брашно белтък лимонтозу

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче