Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За здраве: Как по-често да готвим с червено цвекло

От предястия до десерти зеленчукът има широко приложение в кухнята

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Червеното цвекло е изключително здравословен зеленчук, който може да обогати вкуса и хранителната стойност на множество ястия. Ето няколко идеи за това как и с какви рецепти можете да го включите като редовна съставка от седмичното си меню.

Салати

  • Салата с козе сирене: Нарежете едно сварено или печено червено цвекло на тънки филийки и го комбинирайте с рукола, спанак или микс от зелени салати. Добавете парченца козе сирене, орехи и дресинг от мед и горчица.
  • Салата с цитрусови плодове: Комбинирайте нарязано червено цвекло с портокалови резени, парченца грейпфрут и малко червен лук. Залейте с лек дресинг от зехтин и лимонов сок.

Супи

  • Борш: Класическата руска супа съдържа червено цвекло като основна съставка. Комбинирайте го с картофи, кисело или прясно зеле, моркови и месо по избор (обикновено се използва телешко).
  • Студена супа от цвекло: Блендирайте 2 броя сварено червено цвекло с кисело мляко, чесън, копър и малко лимон. Сервирайте предястието студено.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Основни ястия

  • Печени зеленчуци: Печете червено цвекло заедно с други кореноплодни зеленчуци като моркови, пащърнак и картофи. Подправете всичо това с розмарин, чесън и зехтин.
  • Кюфтета от цвекло: Смесете настъргано червено цвекло с нахут, овесени ядки, подправки и яйца. Оформете кюфтета и запечете до златисто.

Гарнитури

  • Пюре от цвекло: Тук червеният зеленчук се вари и се пюрира с масло, сол и черен пипер. Добавете и малко заквасена сметана.
  • Чипс от цвекло: Нарежете цвеклото на тънки филийки и ги запечете във фурната с малко зехтин и сол. Получава се един много цветен, изкусително хрупкав и здравословен чипс.

Десерти

  • Торта с червено цвекло: Използвайте го в сварено и пюрирано състояние като основа за вашата шоколадова торта. Това ще я направи по-"мокра" и ще й придаде леко сладък вкус.
  • Смутита: Блендирайте червено цвекло с банани, ягоди и бадемово мляко. Може да добавите хрян и листа мента.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън черен пипер кисело зеле розмарин рукола горчица червен лук зеле моркови копър банани ягоди портокал телешко кюфтета супа торта салата лимон картофи яйца заквасена сметана прясна мента бадеми кисело мляко лимонов сок мед грейпфрут млечен шоколад орехи спанак цвекло тортила чипс овесени ядки нахут козе сирене пащърнак зелена салата картофено пюре

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче