Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зеленчуци за зимната трапеза: Валерианa и други вкусни изкушения

Вижте с какво са полезни и какви ястия можем да си приготвим с тях

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Зимата е времето, в което природата сякаш заспива в зимен сън, но това не означава, че трябва да се лишаваме от свежестта на зеленчуците. Има множество сезонни продукти, които могат да обогатят нашата зимна трапеза със своя неповторим вкус и полезни хранителни вещества.

Снимка: iStock by Getty Images

Листа от валериана

Вече лесно може да ги намерите в големите хранителни вериги. Те са изключително полезен зеленолистен зеленчук, който може да бъде използван в различни ястия през зимата. Крехките листа са богати на витамини А и С, както и на минерали като калий и магнезий. Освен това валерианата е известна и със своите успокояващи свойства, което я прави идеална за вечерното ви меню, особено ако искате да се отпуснете след тежък ден.

Как да ги използваме:

  • Салата: Накъсайте пресните листа и ги смесете с краставица, репички и дресинг по ваш избор.
  • Супа: Така ястието ще е по-цветно, по-полезно и много по-ароматно.
  • Чай: Изсушените листа от валериана могат да се използват за приготвяне на ароматен чай, който има успокояващ ефект.

Моркови

Морковите са един от най-разпространените и обичани зеленчуци, които се намират целогодишно, но са особено полезни през зимата. Те са богати на бета-каротин, който тялото ни преобразува във витамин А, необходим за добро зрение и здрава кожа. Морковите също така съдържат фибри, които подпомагат храносмилането.

Идеи за рецепти с моркови:

  • Печени моркови с мед и розмарин: Изпечете морковите във фурната с малко зехтин, мед и розмарин и ги сервирайте като гарнитура за печени меса.
  • Морковена супа: Направете си крем супа от моркови, картофи и лук. Сервирайте я с крутони.

Купете тенджери

Ако обичате да готвите у дома, то знаете колко важно е да имате качествени съдове. Керамични и индукционни, чугунени, плитки и дълбоки - тук ще намерите всички видове.

Червено цвекло

То е друг чудесен избор за зимната кухня. Богато е на антиоксиданти и желязо, което го прави отличен помощник на имунната система. Също така червеното цвекло подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане.

Рецепти с червено цвекло:

  • Салата от червено цвекло и козе сирене: Настържете червеното цвекло и го смесете с козе сирене, орехи и балсамов оцет.
  • Борш: Класическата руска супа е перфектна за зимата и е много питателна.

Кисело зеле

То присъства на всяка зимна трапеза в България. Богато е на витамин К и С, както и на фибри. Изключително полезно е за храносмилателната система.

Какво да си приготвим с него:

  • Сарми: Ястие, което няма нужда от представяне. В тенджера или в глинено гювече, сармите са фаворит във всеки български дом. Сервирайте ги с топъл сос от кисело мляко, краве масло, яйце и лимонов сок.
  • Кисело зеле с наденица: Бърз аламинут, от който всички ще останат доволни. Изпечете наденицата на фурна, докато през това време сложите зелето да се свари за 20-30 мин. Накрая нарежете наденицата и смесете двата продукта. Поръсете с червен пипер.

Снимка: iStock by Getty Images

Карфиол

Карфиолът е още един зеленчук, който се намира лесно през зимата. Той е богат на витамин С и фолиева киселина, които подпомагат имунната система и клетъчния растеж.

Рецепти с карфиол:

  • Печен карфиол с пармезан: Изпечете карфиола във фурната с малко зехтин и поръсете с пармезан. Поднесете го като гарнитура към основното ястие.
  • Крем супа от карфиол: Отлично и много здравословно решение за обяд или вечеря. Използвайте готварска сметана, краве масло и индийско орехче. Сервирайте с крутони.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло червен пипер кисело зеле розмарин краставици моркови наденица супа сарми салата картофи яйца кисело мляко готварска сметана индийско орехче лимонов сок мед карфиол орехи цвекло репички пармезан балсамов оцет козе сирене кромид лук чай валериана