Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От гората - в тигана: Диви гъби с билки

Да пуснем аромата на планината вкъщи

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
60’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г диви гъби
  • праз лук, половин стрък
  • прясна валериана
  • стрък пресен лук
  • сол
  • черен пипер
  • краве масло
  • зехтин
  • портокалов сок
  • червен лук
  • 2 скилидки чесън
  • 1 домат, среден
  • доматена паста, пикантна
  • пресен копър
  • мащерка, сушена
  • риган, сушен
  • магданоз, за украса

Начин на приготвяне:

  1. Накисваме гъбите в студена вода за около час, след което ги изцеждаме, подсушаваме и ги нарязваме на едро.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В тиган на силен огън загряваме малко зехтин и запържваме чесъна, нарязан на едро. Добавяме лука и праза, нарязани на едро, разбъркваме и запържваме докато станат златисти. За по-специфичен вкус можем да изчакаме и леко да прегорят.

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. Слагаме бучка краве масло и започваме да запържваме гъбите като слагаме котлона на средна степен. Посоляваме и посипваме с прясно смлян черен пипер. Слагаме малко и от пикантната доматена паста. Ред е и на щипка мащерка и щипка риган. Поръсваме с няколко капки портокалов сок.

    Снимка: Юлиян Илиев

  4. Първо гъбите ще пуснат водата си и леко ще се позадушат. Трябва да разбъркваме периодично, за да ускорим изпаряването на течността, а когато вече започнат да се пържат, изчакваме 3 минути и добавяме още малко масло, както и нарязания на малки кубчета домат.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Разбъркваме добре и, щом и течността от домата се изпари, сваляме от огъня. Поднасяме с гарнитура от прясна валериана, връхчета пресен копър и стрък магданоз за украса. Поливаме със зехтин, солим и добавяме черен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол черен пипер червен лук домати праз портокал пресен магданоз пресен копър риган доматено пюре гъби

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче