Необходими продукти:
- 300 г диви гъби
- праз лук, половин стрък
- прясна валериана
- стрък пресен лук
- сол
- черен пипер
- краве масло
- зехтин
- портокалов сок
- червен лук
- 2 скилидки чесън
- 1 домат, среден
- доматена паста, пикантна
- пресен копър
- мащерка, сушена
- риган, сушен
- магданоз, за украса
Начин на приготвяне:
- Накисваме гъбите в студена вода за около час, след което ги изцеждаме, подсушаваме и ги нарязваме на едро.
- В тиган на силен огън загряваме малко зехтин и запържваме чесъна, нарязан на едро. Добавяме лука и праза, нарязани на едро, разбъркваме и запържваме докато станат златисти. За по-специфичен вкус можем да изчакаме и леко да прегорят.
- Слагаме бучка краве масло и започваме да запържваме гъбите като слагаме котлона на средна степен. Посоляваме и посипваме с прясно смлян черен пипер. Слагаме малко и от пикантната доматена паста. Ред е и на щипка мащерка и щипка риган. Поръсваме с няколко капки портокалов сок.
- Първо гъбите ще пуснат водата си и леко ще се позадушат. Трябва да разбъркваме периодично, за да ускорим изпаряването на течността, а когато вече започнат да се пържат, изчакваме 3 минути и добавяме още малко масло, както и нарязания на малки кубчета домат.
- Разбъркваме добре и, щом и течността от домата се изпари, сваляме от огъня. Поднасяме с гарнитура от прясна валериана, връхчета пресен копър и стрък магданоз за украса. Поливаме със зехтин, солим и добавяме черен пипер.