Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

За всеки ден: Високо протеинови закуски с котидж сирене

Радвайте се на повече енергия в първата част от деня


Котидж сиренето някога изглеждаше като запазена територия за спортисти, но отдавна вече е и в ежедневното меню на хората, които искат да се хранят вкусно и пълноценно. Произведено от обезмаслено или нискомаслено мляко, то е с мек, нежен вкус и се комбинира лесно както със сладки, така и със солени съставки. Освен че е изключително леко, то съдържа висок процент пълноценни протеини и е с ниско съдържание на въглехидрати, което го прави идеална храна за поддържане на стабилни енергийни нива през деня.

Богато на казеин - бавно усвояем млечен протеин, котидж сиренето подхранва организма продължително време, като същевременно подпомага възстановяването на мускулната тъкан. То е добър източник на калций, фосфор, витамини от група B и селен - микроелемент с антиоксидантно действие. Благодарение на неутралния си вкус и кремообразна текстура, то може да се използва в множество рецепти - от печени изделия до свежи салати и, разбира се, за бързи и хранителни закуски.

Снимка: Pixabay

Предимството на това сирене е не само в неговия хранителен състав, но и в универсалността му. В делничните сутрини, когато времето не стига, а нуждата от зареждаща и балансирана закуска е голяма, котидж сиренето се оказва отличен съюзник. Нека видим няколко идеи как да го превърнете във вкусна закуска за всеки работен ден с минимални усилия.

Понеделник: Котидж тост с авокадо и чери домати

Започнете седмицата с нещо свежо и леко, но засищащо. Намажете филия пълнозърнест хляб с котидж сирене, наредете тънки резени авокадо и разполовени чери домати. Малко зехтин, щипка лют пипер и свеж босилек правят закуската завършена. Съчетава се прекрасно с чаша зелен чай или айрян без сол.

Вторник: Омлет в купичка с котидж и спанак

За по-удобен вариант на омлет, смесете 2 яйца с няколко лъжици котидж, шепа накълцан пресен спанак и щипка индийско орехче. Изсипете в намаслена купичка и запечете за няколко минути в микровълнова фурна. Получава се пухкаво, топло и изключително хранително ястие, което може да се хапва и в движение.

Снимка: iStock by Getty Images

Сряда: Купичка с котидж, ядки и сезонни плодове

Сряда е перфектният ден за лека сладка закуска. В купичка подредете пласт котидж, сезонни плодове по избор, няколко ядки и малко мед. Балансът между сладко, кремообразно и хрупкаво доставя удоволствие и енергия без да натоварва организма.

Четвъртък: Сандвич с котидж, краставица и пушена сьомга

Когато закуската трябва да е и изтънчена, този вариант върши чудеса. Намажете филия ръжен хляб с котидж сирене, добавете тънко нарязани краставици и лентички пушена сьомга. Поръсете с копър и лимонов сок. Комбинацията е богата на протеини и омега-3 мазнини - отлична за поддържане на концентрацията до обяд.

Снимка: iStock by Getty Images

Петък: Пълнозърнести палачинки с котидж и конфитюр

Завършете работната седмица с нещо, което прилича на десерт, но е пълноценно и балансирано. Пригответе малки палачинки от овесени ядки и яйца, а между тях сложете слой котидж сирене и лъжица домашен конфитюр от горски плодове. Леки, вкусни и хранителни - идеални за сутринта преди уикенда.

Дайте оценка:

Тагове: краставици чери домати яйца прясно мляко извара пушена сьомга авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче