Необходими продукти:
- 500 г брашно (плюс малко за доомесване)
- 1 пакетче суха мая (или 25 г прясна)
- 250 мл топло прясно мляко
- 1 яйце
- 50 мл олио
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 200 г натрошено бяло сирене
- 1 с.л. кисело мляко + ½ ч.л. сода (по желание)
- 1 жълтък за намазване (по желание)
- Масло за намазване (по желание)
Начин на приготвяне:
- В купичка смесете маята, топлото мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Оставете да шупне за около 10 минути.
- Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта. Направете кладенче и изсипете вътре шупналата мая, яйцето, олиото и по желание смес от кисело мляко и сода. Замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
- Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за около 40-60 минути или докато удвои обема си.
- Разделете втасалото тесто на малки топки (по около 60-70 г). Разточете всяка на малка питка, сложете в средата по 1 ч.л. натрошено сирене и затворете, като оформите топче или малка бухтичка. Подреждайте ги в тава, покрита с хартия за печене.
- По желание намажете всяка сиренка с разбит жълтък или с малко разтопено масло за златиста коричка. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути, или до апетитно златисто.
- Сервирайте още топли - с айрян или кисело мляко. Подхождат чудесно и като лека следобедна закуска.