Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Сиренки на фурна

Чудесни са с чаша гъст айрян

80’ Подготовка
30’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г брашно (плюс малко за доомесване)
  • 1 пакетче суха мая (или 25 г прясна)
  • 250 мл топло прясно мляко
  • 1 яйце
  • 50 мл олио
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол
  • 200 г натрошено бяло сирене
  • 1 с.л. кисело мляко + ½ ч.л. сода (по желание)
  • 1 жълтък за намазване (по желание)
  • Масло за намазване (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В купичка смесете маята, топлото мляко, захарта и 1 с.л. брашно. Оставете да шупне за около 10 минути.
  2. Пресейте брашното в голяма купа и добавете солта. Направете кладенче и изсипете вътре шупналата мая, яйцето, олиото и по желание смес от кисело мляко и сода. Замесете меко, еластично тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.
  3. Покрийте тестото с кърпа и го оставете на топло място за около 40-60 минути или докато удвои обема си.
  4. Разделете втасалото тесто на малки топки (по около 60-70 г). Разточете всяка на малка питка, сложете в средата по 1 ч.л. натрошено сирене и затворете, като оформите топче или малка бухтичка. Подреждайте ги в тава, покрита с хартия за печене.
  5. По желание намажете всяка сиренка с разбит жълтък или с малко разтопено масло за златиста коричка. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 25-30 минути, или до апетитно златисто.
  6. Сервирайте още топли - с айрян или кисело мляко. Подхождат чудесно и като лека следобедна закуска.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар бяло брашно прясно мляко суха мая кисело мляко сирене

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче