Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Топла, студена или холова: Коя гарнитура с кое ястие си отива

Улеснете живота си максимално

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Гарнитурата може да бъде проста или сложна, но винаги играе важна роля по повод начина, по който възприемаме консумираната храна. Тя не само подобрява вкуса на основното ястие, но също така добавя повече цвят и прави ястието по-привлекателно. Някои рецепти си подхождат с различни видове гарнитури, но при други си има доказани през вековете златни правила. Трети пък изобщо нямат нужда от гарниране. Ето няколко съвета за хората, които се чудят дали и какво да добавят към основното си ястие.

Гарнитурите могат се обобщят така:

  • Топла: Това например са все неща като картофено или грахово пюре, сотирани картофи, гриловани зеленчуци, варена царевица, пържени картофи.
  • Студена: Всякакъв вид охладени салати, пресни зеленчуци, разядки, маруля, айсберг, салатен боб.
  • Холова: Някои ястия изобщо нямат нужда от гарнитура и използването ѝ в случая не само, че няма да подобри вкуса им, а напротив. Така че, в подобни случаи човек може спокойно да си се облегне на дивана и да се наслади на основното в менюто.

Снимка: iStock by Getty Images

Топли гарнитури

  • Пържола: Тук може да се заложи на класическа комбинация от картофено пюре и зелен фасул. Не лоша идея са и гъбите с чесън и мащерка или пък печени аспержи със сос холандез.
  • Шишчета, кебапчета и кюфтета: Те вървят добре с ориз и зеленчуци на пара. Отиват си и с гриловани тиквички и лук. Но сякаш за тях няма по-вкусен избор от порция пържени картофки със сирене.
  • Печена риба: В този случай вечната класика си остават картофите соте или картофената салата. Други варианти са пюре от карфиол, приготвено с чесън и пармезан или гарнитура от аспержи, задушени в масло и бяло вино.
  • Пържена риба: Пържени картофи. И бира. Точка.

Снимка: iStock by Getty Images

Студени гарнитури

  • Пържоли: Кисели краставички, стрък пресен лук, редена салата от домати и краставици, поляти с малко олио и оцет.
  • Шишчета, кебапчета и кюфтета: Шопска, овчарска или гръцка салата. Много подходящи са също снежанката и дзадзикито, в които директно може да се потапя всяко парче месо.
  • Печена риба: Тук е отлична салатата от царевица, грах и копър, подправена с черен пипер, зехтин и оцет.
  • Пържена риба: Поднесете я с много добре охладена салата от дребно нарязана маруля, краставица, сол, олио, оцет и репички.

Снимка: iStock by Getty Images

Ястия, без необходимост от гарнитура

Ето само няколко примера:

  • Яйца Бенедикт: Това класическо ястие вече си има всичко необходимо - яйца, англез, холандски сос и препечен хляб.
  • Паста: Кайма, яйца, богат сос, няколко вида сирена, сметана, тесто... от повече няма и нужда.
  • Пица: Независимо дали е тънка и хрупкава или дебела и пухкава, една добра пица изобилства от ароматни сирена, няколко вида месо и зеленчуци. В разрез с това правило обаче в Италия често сервират този техен национален специалитет с порция пържени картофи, изсипани директно върху плънката. Така че може би пица с картофки не е лоша идея.
  • Суши: Този японски деликатес представлява много добре балансирана комбинация от ориз, морски дарове, водорасли и зеленчуци. Той е достатъчно питателен и богат на полезни вещества.

Дайте оценка:

Тагове: маруля пържене салата картофи боб айсберг грах царевица салата снежанка овчарска салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче