Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Възхитителни летни разядки за "на по чашка"

Вижте коя с какво питие си отива

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Лятото предлага изобилие от пресни продукти, което го прави идеалното време за свежи разядки. Те не само допълват вашите ястия, но също така осигуряват приятно начало на всяко меню. Нека разгледаме някои класически приложения и да видим за какви питиета са най-подходящи.

Снимка: iStock by Getty Images

Гаспачо: Тази класическа студена супа произхожда от Андалусия, Испания. Направена предимно от домати, краставици, чушки, чесън, лук и подправки, тя е отлична за жегите. От друга страна, ако трябва да сме честни, в ролята си на супа гаспачото не е особено любимо на българина, но поднесено като мезе, върши отлична работа. Върви с чаша бяло вино или розе. Леката киселинност на гроздовата напитка балансира палитрата от зеленчуци по много сполучлив начин.

Песто от авокадо: Ако търсите нещо по-кремообразно, опитайте песто от авокадо. Този италиански деликатес е нещо като пюре от авокадо, босилек, чесън, зехтин и лимонов сок. Сервира се върху препечен хляб или като гарнитура към риба на скара или зеленчуци на грил. То се съчетава много добре със светли бири като пилзнер или белгийски уит. Малцовите нотки в бирата контрастират приятно с пикантните аромати на разядката.

Снимка: iStock by Getty Images

Табуле: Това популярно източно ястие се състои от ситно нарязани домати, магданоз, мента, червен лук и булгур, обилно подправени със зехтин, лимонов сок и сол. То е леко, освежаващо и е богато на хранителни вещества. Когато се сервира като разядка, табулето върви най-добре с твърд алкохол като водка или джин. Свежият вкус на мезето много добре парира по-острия привкус на тези питиета между всеки две глътки.

Брускета с печени домати: Тази италианска класика включва препечени филийки от франзела, намазани с чеснова паста и покрити с нарязани домати, босилек и зехтин. Просто, но вкусно. За тази разядка изберете вина като кианти или шардоне, тъй като плодовият им аромат допълва сладостта на доматите и характерния вкус на чесъна.

Гуакамоле: Произхождащо от Мексико, гуакамолето се прави от авокадо, лук, кориандър, люти чушки и лайм. Често се сервира с царевичен чипс или зеленчуци. То има кремообразна текстура и натрапчив вкус, което го прави чудесен избор за събирания с приятели. Комбинира се добре с текила или мескал, тъй като тези напитки имат нотки на цитрусови плодове и подправки, а именно те най-добре подчертават вкуса на гуакамолето.

Навън е горещо, но пък сезонът ни предлага безброй възможности за приотвянето на вкусни разядки, които да съчетаем с любимите ни разхладителни напитки. Независимо дали предпочитате бяло вино, бира, твърд алкохол или коктейли, винаги ще намерите подходящото мезе. Така че, събирайте приятелите и се отдайте на незабравими и вкусни летни вечери!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин бяло вино чесън бира червено вино домати краставици лимонов сок песто доматено пюре авокадо босилек текила водка гуакамоле табуле

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче