В България си имаме таратор, а в Испания - гаспачо. Тази студена и изключително освежаваща супа пътува през целия свят, за да донесе глътка въздух в горещите летни дни.
Както при повечето ястия, така и при гаспачото е трудно да се посочи с точност произхода му. Смята се, че доматената разхлада се появява в Андалусия, където днес тя се свързва с местната кухня и култура в региона. Основните съставки включват пресни домати, краставици, чушки, лук, чесън, олио, оцет и сол.
Супата е характерна със своята студена натура и освежаващ вкус, вписващи се чудесно с летните горещини. Ето защо тя се сервира именно в този период от годината.
Как точно се появява гаспачото не е съвсем ясно. Смята се, че местните жители на Андалусия започват да я приготвят заради наличните тогава сезонни зеленчуци и хранителни продукти. В далечното минало обаче, преди появата на известната студена доматена супа, се смята, че в Испания са съществували подобни ястия.
Още през Средновековието исторически източници посочват името Ajo blanco - супа, подобна на гаспачото, приготвена от бадеми, хляб, олио, чесън и оцет, която се приготвя и до днес. Друга пък, известна в периода на IX-XI в. в региона на Андалусия, с арабски произход, е студената супа Salmorejo, която по състав се доближава повече към своя съвременник, въпреки че е значително по-гъста. Тя съдържа домати, хляб, олио, оцет и подправки.
Гаспачото, каквото го познаваме в наши дни, може да се определи като модерна интерпретация на предшествениците си, но остава все толкова вкусна и не на последно място - полезна. Супата е богата на витамини и минерали, тъй като се приготвя от пресни зеленчуци. Това я прави помощник в поддържането на здравето на кожата, имунната система и функциите на организма.
Гаспачото е ниско калорично, има малко мазнини и въглехидрати, но е богата на влакнини, което засилва чувството на ситост, без да доставя на тялото прекалено много калории. Освен това спомага за хидратацията, храносмилането и здравето на сърцето, като намалява нивата на лошия холестерол и високото кръвно налягане, а по този начин предпазва човек от сърдечно-съдови заболявания.
Най-известната рецепта за гаспачо е тази от региона на Андалусия. Нека видим как да си приготвим лесно тази разхлаждаща студена супа у дома.
Необходими продукти за 6 порции:
- 1 кг зрели домати
- 1 скилидка чесън
- 1 голяма зелена чушка
- 100 г хляб
- 100 мл зехтин
- Оцет и сол на вкус
- Студена вода
Начин на приготвяне:
- В блендер сложете зеленчуците и хляба и блендирайте до получаването на гладка смес.
- Овкусете с оцета и солта, след което блендирайте отново за кратко.
- Към сместа прибавете зехтина. Прецедете я през ситен гевгир. Използвайте малко студената вода и дървена лъжица, с която да притиснете сместа и така да ѝ помогнете да премине по-лесно през ситните дупчици.
- Опитайте и овкусете с още оцет и сол, ако е необходимо.
- Поднесете готовото гаспачо със ситно нарязани домати, зелена чушка, лук, краставица по желание.