Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гуакамоле - грубоватата разядка, дошла от древността в безграничието на модерната кухня

Една история между Мексико, Испания и ацтеките


Вероятно не веднъж сте опитвали гуакамоле, тъй като в последните години у нас то стана доста популярно. Не можем да си кривим душата, че вкусът на тази мексиканска разядка е чудесно допълнение към не едно или две ястия. Често се използва като дип за царевичен чипс, но не бива да се пренебрегват и останалите му приложения.

Въпреки че гуакамолето се превърна в любимо на мнозина, малко са тези, които знаят каква е историята му. От създаването си до днес то преминава през различни форми, ставайки популярно допълнение към ястия от модерната кухня.

Снимка: iStock by Getty Images

В същината си гуакамолето е комбинация от намачкано на пюре авокадо и подправки. Плодът произхожда от южната и централна част на Мексико, където се намира в естествената си среда. Това е и причината да се смята, че ацтеките, населяващи тези земи, са откриватели на растението.

Както вече е известно, авокадото носи много ползи за тялото. Именно заради това то е основна част от менюто на онези, които избират да се хранят здравословно или с повече растителна храна. То съдържа голямо количество естествени мазнини и полезни вещества, като хранителната му стойност е доста висока. Авокадото е добър източник на полезни мазнини и въглехидрати, регулира кръвната захар и холестерола, а също набавя на тялото така необходимите му натрий и калий, които се борят срещу развитието на хипертония и високо кръвно налягане.

А сега да се върнем на гуакамолето.

Не можем да прескочим факта, че съдържа фибри и витамини. Една порция от вкусната разядка ще ви даде една четвърт от препоръчителния дневен прием на фибри. Разбира се, тези специфики на растението са били непознати за ацтеките и испанците, въпреки това били наясно с ползите му за здравето. Нещото, в което вярвали най-силно обаче е, че то е афродизиак.

Произходът на думата авокадо също има интересна предистория. Първоначално ацтеките използвали наименование, което на техния език означава "тестис". Все още не е известно дали е избрано заради начина, по който растат плодовете на растението - по двойки, или заради вярването, че действа върху повишаване на либидото. След време испанците присвояват думата, преобразувайки я на aguacate. Интересното е, че тя е изключително сходна с тази, която ацтеките използват. С течение на годините добива съвременния си вид.

Наистина е трудно да се определи конкретна дата, когато гуакамолето излиза на бял свят. Единственото, което е сигурно, е, че е съществувало преди повече от половин хилядолетие.

Около 1500 г. испанците се опитват да пренесат разядката от авокадо в родината си. В начало се опитват да заместят плодовете с друго, но накрая решават да започнат да ги засаждат и отглеждат сами, където е възможно.

Снимка: Unsplash

В САЩ гуакамолето е рядкост през по-голямата част на XX век. Причината за това се дължи на забраната от 1910 г. за внос на авокадо от Мексико, която важи до 1997 г. Когато периодът от почти 90 години приключва, зелената разядка става истински популярна в американската култура.

Магията на този плод завладява целия свят. В Лондон ежегодно се провежда празник, посветен на авокадото, носещ името Avolution. В социалните медии се публикуват всекидневно милиони негови снимки, а ресторантите използват плодовете на растението, за да подобрят менютата си. Ако преди имаше нации, които никога не бяха виждали авокадо, сега - най-вече заради гуакамолето - почти няма човек, недокоснал се до масления му вкус.

Ако сте се вдъхновили от историята и искате да си приготвите тази вкусна и питателна разядка у дома, представяме ви един лесна нейна версия, с която гарантираме, че ще си оближете пръстите.

Необходими продукти:

  • 4 средно големи и добре узрели плодове авокадо
  • ¼ ч.ч. червен лук, наситнен
  • 1 прясна чушка халапеньо или друга люта чушка
  • 2 с.л. наситнени пресни листа от кориандър
  • ¼ ч.ч. заквасена сметана (по желание)
  • 1 с.л. прясно изцеден сок от лайм
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1 средно голям домат, почистен от семената и наситнен

Начин на приготвяне:

  1. Извадете месото на авокадото в купа. Два от плодовете намачкайте с вилица, а останалите нарежете на кубчета.
  2. Смесете смачканото авокадо с лука, лютата чушка, сметаната, сокът от лайм и кориандъра. Овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте добре.
  3. Накрая сложете нарязаните на кубчета домат и авокадо и внимателно ги смесете с останалите съставки.
  4. Поднесете с препечени филийки, крекери, тортила чипс или намажете върху сандвичи.

Дайте оценка:

Тагове: авокадо

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче