Пикантният, солен вкус, както и кремообразната структура на разбитото фета сирене правят тази разядка едновременно удовлетворяваща сетивата и лесен начин да разнообразите облика на сутрешните си препечени филийки. На всичкото отгоре, това е една от най-лесните рецепти за изпълнение, с която сте се захващали някога.
Как да я приготвите
Тайната тук се крие в смесването на два вида сирене - фета и крема. Тяхната комбинация създава изключително фина, копринено гладка текстура, чиито вкусове се разгръщат, благодарение на малко зехтин, кедрови ядки и черен пипер.
Въпреки това, потенциалните вариации за овкусяването на разядката са безкрайни, така че не се колебайте да импровизирате, ако получите вдъхновение. Вместо с кедровите ядки, поръсете крем фетата с каперси или наситнени маслини, сложете чесън, овкусете с мащерка - разполагате със свободата да избирате вкусовете.
Какъв вид фета сирене да използвате
Сиренето "Фета" носи произхода си от Гърция и традиционно се приготвя от овче мляко, но понякога към него се добавя и козе. По структура и вид прилича много на българското саламурено сирене, заради което в годините възникват най-различни спорове, свързани особено с въпроса дали България е родина на този сорт сирена или пък южната ни съседка. Днес обаче няма да влизаме в подробности по темата.
Вкусът на фетата е остър и солен, който, в зависимост от възрастта ѝ и продължителността на зреене, може да бъде и по-мек. Текстурата също е възможно да е различна - кремообразна или суха и ронлива.
За тази рецепта ви съветваме да се спрете на този вид фета сирене, който се продава в саламура. То е по-меко и свежо, което го прави идеално за случая.
Крема сиренето трябва да бъде от типа на "Филаделфия", за да получи разядката онази фина консистенция, която ще ви кара да посягате към нея отново и отново. Освен това, неговите сладки нотки ще балансират солеността на фетата.
Какво да сервирате с крем фета разядката
Разбира се, тънките филийки препечен хляб, намазани с тази разядка, са идеални за събуждане на апетита преди основното ядене. Може обаче да поднесете купичка с крем фета заедно с пресни зеленчуци, чипс и крекери като дип.
Зарадвайте гостите на домашното си парти, представяйки им интересна, но същевременно засищаща кулинарна изненада. Бяло вино или розе биха се вписали идеално в обстановката.
За да си приготвите крем фета разядка, ще са ви необходими следните продукти:
- 230 г сирене "Фета"
- 60 г крема сирене от вида "Филаделфия"
- 2 с.л. зехтин
- 2 с.л. кедрови ядки, препечени на сух тиган
- ¼ ч.л. черен пипер
Начин на приготвяне:
- В кухненски робот или чопър сложете фета сиренето и го разбийте за десетина секунди, за да се натроши.
- Прибавете крема сиренето, включете уреда отново и разбивайте до получаването на гладка смес.
- Преместете готовата разядка в купичка, поръсете я със зехтина и кедровите ядки. Овкусете с черния пипер и поднесете.