Разядките са перфектният начин да започнете всяко хранене. Те не само задоволяват глада, но и подготвят вкусовите рецептори за предстоящите основни ястия. Ако търсите нещо по-различно от традиционните маслини или сирене, опитайте тези три уникални разядки с печен патладжан, всяка със свой собствен стил и чар.
Да изпечем патладжаните
Това е и общата първа стъпка, която се отнася за всички посочени по-долу примери.
Патладжаните се обелват, нарязват се на тънки филийки по дължина и се осоляват обилно, за да си пуснат водата. Оставят се настрана за 10-15 мин.
Пекат се върху хартия в предварително загрята фурна на 180 градуса за 20 мин., като периодично се следи да не загорят.
Разядка с патладжан и чесън
В една купа се смесват чесън, лимонов сок, цедено кисело мляко, магданоз и балсамов оцет.
Печените патладжани се намачкват с вилица и се заливат с дресинга.
Сервират се с препечен хляб.
Патладжани капрезе
В една плоска чиния се редят филийките изпечен патладжан, домати на кръгли резени и тънко нарязана прясна моцарела.
Процесът се повтаря още 1-2 пъти и отгоре се ръси малко зехтин, балсамов оцет, сол, черен пипер и пресен босилек.
Разядка с тахан
Подобно на първото предложение, тук също патладжаните се намачкват с вилица и се овкусяват с дресинг.
А той се състои от 1 с.л. таханова паста, смесена с малко лимонов сок, мед, черен пипер и сол
С майонеза
Може би най-лесната за приготвяне рецепта и затова става и най-вкусна.
Изпечените патладжани се смачкват в една купичка, овкусяват се с пресован чесън, няколко капки оцет и им се добавят 1-2 с.л. майонеза. Всичко това се разбърква хубаво и се оставя за половин час в хладилника.
Да ви е сладко!