Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как патладжаните помагат за регулиране на теглото и се грижат за здравето на сърцето

И най-любимите ви рецепти с тях


Патладжаните са един от най-ценените зеленчуци в кулинарията заради богатата си хранителна стойност. Те не само добавят вкус и текстура към различни ястия, но също така предлагат множество ползи за здравето.

Ето някои от причините, поради които да похапвате по-често патладжани.

Богати на хранителни вещества

Патладжаните са източник на множество витамини и минерали. Те съдържат витамини като витамин С, К, В6 и фолиева киселина, както и минерали, сред които калий и магнезий. Тези хранителни вещества играят ключова роля за поддържането на здравето на организма и подпомагат различни метаболитни процеси.

Високо съдържание на антиоксиданти

Снимка: Unsplash

Патладжаните са богати на антиоксиданти, особено на насунин - вид антоцианин, който се съдържа в кожата на патладжана. Антиоксидантите помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма, които могат да причинят клетъчни увреждания и да допринесат за развитието на хронични заболявания.

Подпомагат здравето на сърцето

Консумацията на патладжани може да допринесе за подобряване на здравето на сърцето. Патладжаните съдържат фибри, калий, витамин С и витамин В6, които са важни за поддържането на сърдечно-съдовата система. Фибрите помагат за понижаване на нивата на холестерола, а калият поддържа здравословното кръвно налягане, като намалява ефекта на натрия върху организма.

Снимка: Unsplash

Помагат за контролиране на теглото

Патладжаните са нискокалорични и имат високо съдържание на вода и фибри, което ги прави отличен избор за хора, които искат да контролират теглото си. Фибрите подпомагат усещането за ситост, което може да помогне за намаляване на общия прием на калории през деня .

Подобряват когнитивната функция

Проучванията показват, че патладжаните могат да допринесат за поддържането на мозъчната функция и намаляване на риска от когнитивни разстройства. Насунинът предпазва липидите в мозъчните клетки, като по този начин подпомага здравето на мозъка и намалява риска от дегенеративни заболявания .

Поддържат здравето на костите

Снимка: Unsplash

Патладжаните съдържат редица минерали, които са важни за здравето на костите, включително калций, магнезий и фосфор. Редовната консумация на тези зеленчуци може да помогне за укрепване на костите и намаляване на риска от остеопороза и други свързани с костите заболявания.

Патладжаните са изключително универсален зеленчук в кулинарията. Те могат да бъдат печени, пържени, гриловани, задушени и дори използвани в сурово състояние в салати. Нека видим кои са ястията с тях, които ви впечатлиха най-много:

Дайте оценка:

Тагове: патладжан