Патладжанът, наричан в България и "син домат", е една от най-ценните благини на лятото. Макар да го считаме за зеленчук, от ботаническа гледна точка е плод, какъвто е и неговият пръв братовчед - доматът.
Патладжанът има редица ползи за здравето, а в Индия съвсем заслужено го наричат "цар на зеленчуците". Всички те се дължат на изобилието от хранителни вещества, които се съдържат в него. Той е ценен източник на витамини С, К, магнезий, фосфор, мед, фолиева киселина, калий и манган. Има високо съдържание на вода, почти никакви мазнини и никакъв холестерол, което го прави изключително полезна за сърцето, а едновременно с това и диетична храна.
Факт е, че в патладжаните има соланин, който в концентрирана форма е силна отрова. Точно за това патладжаните никога не се консумират сурови, а само след като са преминали термична обработка. Това обаче не означава, че трябва да ги избягвате и да се страхувате да ги ядете. Съветвам ви винаги ди избирате млади патладжани, тъй като соланинът в тях се натрупва, когато семената им започнат да зреят. Практически, в младите зеленчуци няма такъв или е в минимум количество, което не е вредно. Тези, с голяма концентрация, ще познаете веднага, защото когато ги разрежете, при контакт с въздуха, те моментално потъмняват и става почти кафяви. Младите патладжани се запазват светли. Има и сортове, които пък са напълно лишени от това вещество. Те също не потъмняват при рязането.
Колкото и атрактивни да ви изглеждат по-едрите патладжани, не се изкушавайте да ги купувате, защото те често са презрели и горчиви именно заради наличието на соланин в тях. Подбирайте такива, които са с гладка кожа, без петна и очевидни дефекти. Престарелите патладжани имат изключително твърда обелка, която остава жилава дори след термична обработка. Ако не ви допада вкусът на кожата, отстранете я едва след изпичането. Тя винаги спомага патладжаните да запазят формата си при високата температурна обработка.
Патладжаните присъстват в много рецепти от класическата българска кухня, а и са универсална съставка за редица основни ястия в различни държави, защото са месести и засищащи. Най-популярните от тях - имамбаялдъ, гювеч, Баба гануш, рататуй - изискват повече подготовка и са по-времеемки. Ако обаче искате да приготвите бърза и вкусна лятна вечеря с патладжани, то тази рецепта е точно за вас.
Необходими продукти:
- 4 патладжана
- 200 г моцарела
- 2 розови домата
- 1 стрък пресен босилек
- шепа рукола
- зехтин
- сол
- черен пипер
Измийте патладжаните и ги почистете от опашките. Разполовете всеки от тях на две по дължина. Подредете ги в подходяща тавичка.
Нацепете ги с остър нож под формата на решетка, без да режете до дъно. Отгоре поръсете със сол и полейте със зехтин.
Изпечете ги в предварително загрята на 200 градуса фурна в рамките на 30 минути или до пълното им омекване. Пробвайте дали са готови, като ги прободете с вилица. Ако потъва и текстурата им е мека, значи са изпечени.
Извадете ги и намачкайте сърцевината на всеки от тях с помощта на вилица. Трябва да се получи консистенция, сходна на пюре.
Напълнете всяка от "лодките" с предварително настъргана моцарела. Ако нямате под ръка, можете да я замените с чедър, гауда или пък с класически български кашкавал, както и микс от няколко сирена по ваш вкус.
Върнете обратно във фурната за 5-10 минути, докато моцарелата се разтопи напълно.
Извадете и отгоре подредете предварително нарязаните на ситни кубчета домати. Можете да използвате и накълцани на четвъртинки чери доматчета.
Завършете, като поръсите с накълцан пресен босилек и рукола.
Поръсете с черен пипер и поднесете.