Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Стъпка по стъпка: Как да си направим руска салата с вкус "като от едно време"

За новогодишната трапеза


Руска салата е една от най-обичаните салати в България и е неизменна част от новогодишната трапеза. Тя е смного лесна за приготвяне, но все пак трябва да знаете някои тънкости.

Основните ѝ съставки включват картофи, моркови, грах, кисели краставички, яйца, колбас и майонеза, а добавянето на различни подправки я прави още по-вкусна. В този текст ще ви покажем как да направите класическа руска салата стъпка по стъпка, при това с вкус "като от едно време"

Необходими продукти:

  • 4 средни картофа
  • 2 моркова
  • 1 чаша замразен грах
  • 3-4 кисели краставички
  • 250 г мек колбас (шунка, кренвирши) или друг по избор
  • 2 яйца
  • 200 г майонеза
  • Сол и черен пипер на вкус

Стъпка 1: Подгответе основните съставки

Първата стъпка е да сварите основните съставки - картофите, морковите и яйцата.

Измийте добре картофите и морковите. Сварете ги в подсолена вода, като картофите трябва да се сварят цели, за да не се разпаднат при нарязването. Морковите можете да ги нарежете на по-големи парчета, за да се сварят по-бързо. Гответе ги до омекване, но не прекалено, защото ще се разкашкат. Оставете ги да се охладят.

Сварете яйцата в подсолена вода за около 10 минути, за да са твърдо сварени. Охладете ги в студена вода и ги обелете.

Ако използвате замразен грах, просто го поставете в тенджера с малко вода и го сварете за 5-6 минути. Ако използвате консервиран грах, изцедете го и го изплакнете под студена вода.

Стъпка 2: Нарежете продуктите

След като сте сварили и охладили картофите, морковите и яйцата, е време да ги нарежете.

Обелете картофите и морковите и ги нарежете на малки кубчета с големина около 1 см. Яйцата нарежете на ситни кубчета, киселите краствички също. Можете да добавите и малко от сока им, ако искате салатата да има по-кисел вкус.

Колбаса също нарежете на малки кубчета.

Снимка: iStock by Getty Images

Стъпка 3: Смесете всичко

В купа смесете всички продукти, добавете майонезата и разбъркайте всичко внимателно. Регулирайте количеството ѝ в зависимост от това как я предпочитате. Ако вкусът ви е тежък, добавете малко кисело мляко, за да се омекоти. Подправете със сол и черен пипер на вкус.

Стъпка 4: Охладете

Оставете салатата в хладилник за поне 1-2 часа, за да се охлади добре и да се смеси ароматът на съставките.

Стъпка 5: Сервирайте и се насладете

Както казахме и по-рано, руска салата е перфектна за празнични трапези, особено за тази на Нова година. Тя е перфектна за мезе или като добавка към ястия с месо и скара.

Накрая може да видите още един вариант на салатата, който включва още интересни съставки.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер моркови картофи яйца майонеза кисели краставички шунка кренвирши грах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче