Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Руска салата, или как да си направим салата "Оливие"

Изключително лесна за приготвяне и задължителна по празниците

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
15’ Подготовка
15’ Време за готвене
12 Порции
1 Трудност

Сякаш само у нас я наричаме руска салата. Самите руснаци използват оригиналното ѝ название - салата "Оливие". Това е така, защото реално рецептата е френска. Но, както и да й казваме, тя си остава вечна класика на всяка трапеза и си ходи с всякакъв вид питиета - водка, вино, та дори и бира. А намазана на филийка се превръща в идеалната "бърза закуска" за всяко време на деня. Прави се много лесно и бързо. Ето и как.

Необходими продукти:

  • Щафета телешки салам, нарязан на ситно
  • 2 ч.л. горчица
  • Сол
  • Черен пипер
  • Чесън на прах или на гранули
  • 3 средни сварени картофа, на малки кубчета
  • 6 или повече кисели краставички, на ситно
  • 4 големи яйца, сварени и нарязани на кубчета
  • 2 моркова, сварени и нарязани на кубчета
  • 1 консерва грах, изцедена от сока и измита под течаща вода
  • Олио на вкус
  • 400 или повече грама майонеза (2 пакетчета от по 200 г)
  • Сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:

  1. Картофите, яйцата и морковите се поставят в една тенджера и се заливат със студена вода. Продуктите се сваряват до омекване на картофите (около 20 мин.).
  2. Консервата с грах се изцежда в гевгир под течаща вода, за да се отстрани сока и се изсипва на дъното на една тенджера.
  3. Прибавят се обелените картофи на кубчета, морковите на ситно, а яйцата се настъргват или се нарязват на дребни парченца.
  4. Киселите краставички се наситняват и се изсипват в съда заедно с телешкия салам.

    Снимка: Юлиян Илиев

  5. Продуктите се посоляват и се поръсват с чесън на гранули и черен пипер. Заливат се с 2 с.л. олио и се разбъркват.
  6. Идва ред на майонезата, горчицата и лимоновия сок. Всичко се разбърква добре, опитва се за сол и се прибира в хладилника за поне час.

    Снимка: Юлиян Илиев

  7. Руската салата може да се сервира направо, както е в тенджерата с поднесена лъжица, за да може всеки от гостите да си сипе колкото му е сладко.

 

Дайте оценка:

Тагове: сол черен пипер горчица олио моркови телешко салата лимон картофи яйца майонеза кисели краставички лимонов сок грах чесън на прах

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче