Сякаш само у нас я наричаме руска салата. Самите руснаци използват оригиналното ѝ название - салата "Оливие". Това е така, защото реално рецептата е френска. Но, както и да й казваме, тя си остава вечна класика на всяка трапеза и си ходи с всякакъв вид питиета - водка, вино, та дори и бира. А намазана на филийка се превръща в идеалната "бърза закуска" за всяко време на деня. Прави се много лесно и бързо. Ето и как.
Необходими продукти:
- Щафета телешки салам, нарязан на ситно
- 2 ч.л. горчица
- Сол
- Черен пипер
- Чесън на прах или на гранули
- 3 средни сварени картофа, на малки кубчета
- 6 или повече кисели краставички, на ситно
- 4 големи яйца, сварени и нарязани на кубчета
- 2 моркова, сварени и нарязани на кубчета
- 1 консерва грах, изцедена от сока и измита под течаща вода
- Олио на вкус
- 400 или повече грама майонеза (2 пакетчета от по 200 г)
- Сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Картофите, яйцата и морковите се поставят в една тенджера и се заливат със студена вода. Продуктите се сваряват до омекване на картофите (около 20 мин.).
- Консервата с грах се изцежда в гевгир под течаща вода, за да се отстрани сока и се изсипва на дъното на една тенджера.
- Прибавят се обелените картофи на кубчета, морковите на ситно, а яйцата се настъргват или се нарязват на дребни парченца.
- Киселите краставички се наситняват и се изсипват в съда заедно с телешкия салам.
- Продуктите се посоляват и се поръсват с чесън на гранули и черен пипер. Заливат се с 2 с.л. олио и се разбъркват.
- Идва ред на майонезата, горчицата и лимоновия сок. Всичко се разбърква добре, опитва се за сол и се прибира в хладилника за поне час.
- Руската салата може да се сервира направо, както е в тенджерата с поднесена лъжица, за да може всеки от гостите да си сипе колкото му е сладко.