На козунака трябва да се говори нежно, да му се усмихва човек, докато го меси и усуква, да си мисли за хубави неща. Това е една от тайните за приготвянето на вкусен, мек и въздушен сладък обреден хляб.
Рецепти за Великденски козунак може да откриете безброй. Независимо на коя от тях се спрете, ето някои общи съвети за отличен резултат:
Качествени продукти
Козунак се прави с високоглутеново брашно, което помага за оформянето и задържането на обема и за получаването на т.нар. "конци". Не случайно мелниците предлагат специални брашна за козунаци. За да се получи пухкава и въздушна текстура, пресейте брашното няколко пъти.Пресните яйца, качественото масло и хубавата мая (или квас) са друг важен елемент.
Топли продукти, топло помещение
Кухнята трябва да е топла, да няма течение. Всички продукти трябва да са на стайна температура, извадете ги достатъчно рано от хладилника, за да се адаптират.
Дълго месене, дълго втасване
Козунакът изисква дълго месене, за да се налее с кислодод и да се получи така желаната влакнеста структура. И дълго втасване, защото захарта удължава времето за този процес. Така че колкото по-сладък искате да е козунакът (съответно с повече захар), толкова повече време ще му трябва да втаса. Не бива да прекалявате, защото освен това тя утежнява тестото.
Следват три рецепти за вкусен сладък обреден хляб.
Великденски козунак-плитка
Необходими продукти:
- 500 г брашно за козунак
- 150 г захар + още малко за поръсване
- 100 г краве масло + още 20-30 гр за намазване
- 30 г прясна мая
- 250 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 1 ванилия
- 1/2 ч.л. сол
- Кората на 1 лимон
- По желание: Няколко капки есенция ром
- По желание: Стафиди, захаросани плодове, портокалови корички, течен шоколад, филирани бадеми
Начин на приготвяне:
- Маята се смесва със затопленото мляко, малко захар и малко брашно. Оставя се да шупне. Яйцата и захарта се разбиват леко. Маслото се разтапя на котлона, след което се похлупва и се оставя настрана, докато дойде неговият ред да се включи в тестото.
- Брашното се пресява добре и се сипва в голяма купа. Оформя се кладенче по средата. Прибавят се солта, разбитите яйца, настърганата лимонова кора, шупналата мая и ванилията (както и есенцията ром, ако ползвате). Забърква се с ръка, така че съставките да се смесят добре.
- Върху набрашнен плот се замесва меко тесто. Малко по малко към него се добавя разтопеното масло. Меси се дълго, докато тестото поеме напълно маслото. Дългото месене насища тестото с кислород и развива глутена, който прави еластичността му.
- На този етап може да се добавят стафиди или други сушени или захаросани плодове, течен шоколад, портокалови корички. В случай че добавяте сушени плодове, те трябва да са предварително киснати във вода или ром, за да омекнат.
- Така оформеното тесто се прехвърля в намазнена купа, покрива се с прозрачно фолио, за да не хване коричка, и се оставя на топло да втаса, докато увеличи обема си поне два пъти. Времето за втасване зависи от температурата, на която е оставено. При по-топло помещение процесът е по-бърз, но при прекалено високи температури маята "умира" (затова внимавайте, ако изберете втасване във фурната).
- Втасалото тесто се вади от купата, размесва се и се разделя на 3 или 6 равни части. От тях се оформят дебели фитили, които се сплитат. В зависимост от размера и формата на тавичката, от фитилите се сплитат един или два отделни козунака.
- Козунаците се поставят в кръгла форма за печене, застлана с хартия за печене или добре намазана с масло. Друг вариант е да използвате отделни правоъгълни форми с високи стени. Отгоре се намазват с разтопено масло и се оставят на топло да втасат отново. Това втасване е по-кратко, не се чака удвояване на обема.
- Фурната се загрява на 200 градуса с вентилатор. Втасалите коцунаци се намазват с яйце, разбито с 1 с.л. вода или прясно мляко и се поръсват с едра кристална захар. За да не загори захарта при печене, поръсването с кристалчетата се прави с мокри ръце.
- Пече се в загрятата фурна 10 минути, след което фурната се намалява на 180 градуса и се пече до готовност (общо около 30-40 мин.). Фурната не бива да се отваря излишно, за да не спадне козунакът. Но трябва да се наблюдава и ако се зачерви твърде бързо, да се покрие с фолио за известен период от печенето.
Италиански козунак панетоне
Необходими продукти:
- 180 мл вода
- 3 жълтъка
- 2 яйца
- 490 г брашно
- 105 г захар
- 1 с.л. суха мая
- 1 ч. л. сол
- 115 г несолено масло, меко
- Ситно настъргана кора от 1 портокал
- Ситно настъргана кора от 1 лимон
- Ванилия
- 225 г микс от сушени плодове (стафиди, боровинки, череши)
- 60 мл тъмен ром
Начин на приготвяне:
- Активирайте маята в малко топла вода. Яйцата и жълтъците разбийте заедпо с водата. Смесете брашното, захарта, маята и солта. Добавете яйчената смес и ванилията и месете, докато започне да се оформя тесто.
- Добавете маслото и ароматите и месете още няколко минути. Тестото ще бъде меко и много лепкаво. Поставете в леко намаслена купа. Покрийте с леко намаслено найлоново фолио и оставете да втаса на топло и влажно място за 1 час и 30 минути.
- В друга купа накиснете сушените плодове в рома. След като тестото е втасало, добавете към него плодовете заедно с рома и замесете, докато се поемат напълно. Изсипете тестото в кръгла форма за панетоне (картонена). Оставете да втаса непокрито на топло и влажно място за още 1 час и 15 минути, или докато тестото се надигне малко над ръба на формата.
- Загрейте фурната на 180 градуса. Печете 40 минути на средна позиция на решетката или докато дървено шишче, поставено в центъра на панетонето, излезе чисто.
- Извадете от фурната и оставете да изстине.Съхранява се в кутия с капак.
Английски hot cross кифлички
Необходими продукти:
- 1/2 ч.ч. стафиди + 1 чаша гореща вода
- 3/4 ч.ч. много топло мляко
- 1/2 ч.ч. бяла захар + 1/2 ч.л захар
- 4 с.л. меко несолено масло
- 1/2 ч. л. сол
- 1 пакетче суха мая
- 2 големи яйца
- 3 1/2 ч.ч. универсално брашно
- 1/4 ч. л. Канела на прах
- Щипка смляно индийско орехче
- За намазване на питките: 1 яйце, добре разбито с 1 ч. ч. вода
- За глазурата: 1/2 чаша пудра захар, смесена с 2 1/2 ч.л. мляко
Начин на приготвяне:
- В малка купа смесете стафидите и горещата вода, оставете да се накиснат 10 минути, след което отцедете добре плодовете и оставете настрана.
- В чаша или купа смесете 1/4 чаша топло мляко с 1/2 ч.л. захар и поръсете с маята. Разбъркайте и оставете да престои на стайна температура, докато шупне (10 минути).
- В голяма купа смесете 1/2 чаша ч.ч. топло мляко с 1/2 ч.ч. захар, 4 супени лъжици масло и 1/2 ч.л. сол. Разбърква се докато маслото се разтопи. Добавете 2 добре разбити яйца и шупналата мая. Добавете канелата и индийското орехче.
- С миксер за тесто или на ръка добавете постепенно брашното и бъркайте до оформяне на меко тесто. Месете десетина минути, докато стане гладко и еластично. Тестото все още ще залепва малко за купата, но не и за пръстите.
- Добавете отцедени стафиди и прехвърлете тестото в голяма намазана с масло купа. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да втаса на топло 1 час и 30 мин, или докато удвои обема си.
- Обърнете тестото върху леко набрашнена повърхност и разрежете тестото на 12 еднакви по размер парчета. Омесете парчетата на топки и подредете в тава върху хартия за печене. Покрийте с кухненска кърпа и оставете да престоят на топло за още 30 минути.
- Загрейте фурната на 180 градуса с вентилатор.
- Намажете обилно повърхността на питките с разбито с вода яйце. Печете 15-17 минути, или докато добие златист цвят. Извадете от фурната и оставете да изстинат.
- Разбъркайте 1/2 ч.ч. пудра захар и около 2 и 1/2 ч.л. прясно мляко. Можете да добавите още пудра захар, за да сгъстите, ако е необходимо. Прехвърлете глазурата в торбичка с тънък процеп, отрежете върха на торбичката и оформете кръст от глазурата върху всяка от кифличките.