Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

С какво да заместваме различните видове подправки

Когато се окаже, че не разполагаме с билките, които са посочени в рецептата

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

В света на готвенето една от най-важните съставки са подправките. Те не само подобряват вкуса и аромата на нашите ястия, но също така добавят дълбочина и чар към всяка хапка. Въпреки това, понякога може да се окаже, че нямате конкретна подправка в килера си или пък просто искате да опитате нещо ново.

Снимка: iStock by Getty Images

Сол

Солта е основна съставка в почти всяко ястие и нейната роля не може да бъде надценена. Когато трябва да я замените обаче, изборът е ограничен, тъй като няма истински неин заместител. Въпреки това, ако искате да заложите на по-здравословен вариант, можете да опитате следните опции:

  • Хималайска розова сол: Тя съдържа 84 минерала и има по-мек вкус от обикновената трапезна.
  • Морска сол: Богата на минерали и с по-голям размер на кристалите, морската сол добавя лека хрупкавост към храната.
  • Соев сос: Освен че е отличен заместител на солта, той добавя богат, екзотичен вкус към ястията. Използвайте го внимателно, за да избегнете нежелано пресоляване на манджите.
  • Келтска сол: Може би най-добрият заместител в случая. Не само че не е вредна, за разлика от трапезната сол, но даже редовната ѝ употреба носи множество ползи за здравето.

Черен пипер

Черният пипер е друга универсална подправка, която подобрява вкуса на много ястия. Ако нямате от него под ръка, изпробвайте следните алтернативи:

  • Бял пипер: Той е малко по-сладък от черния пипер и е отличен за различни светли сосове, както и за крем супи.
  • Кимион: Тази подправка има остър, пикантен вкус, който е доста близък до черния пипер. Идеален е за къри и зеленчукови ястия.
  • Чили: Сушените люти чушки придават пикантност и дълбочина на ястията, подобно на черния пипер. Те обаче са значително по-люти, така че започнете с малко количество.

Снимка: iStock by Getty Images

Червен пипер

Той е ключова съставка в много кухни, като осигурява сладък, леко пикантен вкус. Ето с какво може да бъде заменен:

  • Домашно сушени червени чушки: Те се изпичат, обелват се и се изсушават. На практика се получава абсолютно същата подправка, но доста по-малко пикантна от купешката.
  • Пушен червен пипер: Той добавя един по-разнообразен вкус към ястията, което го прави отлична алтернатива на традиционния червен пипер.
  • Лют червен пипер: Ако желаете повече "жега" в манджите, които готвите, използвайте лют червен или кайенски пипер вместо обикновен.

Мултифункционален кухненски органайзер за стенен монтаж

Оптимизирайте кухнята си с нашия стенен органайзер, който съчетава стойка за кухненска ролка, диспенсъри за алуминиево и найлоново фолио и поставка за подправки.

Смес от кимион и кориандър (Guarantee)

Това е една екзотична и специфична комбинация от подправки, която е ключова в много култури, особено в мексиканската и южноамериканската кухня. В основата ѝ е комбинацията от кимион и кориандър. Но у нас тя се намира трудно, а и не е същото, ако просто смесим двете подправки. Така че ако попаднете на рецепта, в която тя се използва, ето с какво можете да я заместите.

Анасон: Тези малки семена имат сладък и плодов вкус. Използвайте ги пестеливо, тъй като ароматът им е доста силен и може лесно да вземе превес над останалите съставки.

Само кориандър: Той има лек, цитрусов вкус, който допълва различни ястия.

Само кимион: Тези семена предлагат топъл, землист вкус, който може да се използва като заместител на гаранцията.

Снимка: iStock by Getty Images

Риган

Риганът е популярна билка, използвана в средиземноморската кухня. Ето списък от сходни с него билки:

Мащерка: Тя има подобен на ригана вкус, но е малко по-силна.

Розмарин: Въпреки че има по-различен вкус, розмаринът все пак може да добави една също толкова свежа нотка към вашите ястия.

Салвия: Тази билка има уникален, леко горчив вкус, който успешно може да се използва като заместител на ригана, но само в някои рецепти.

Босилек

Той се слави със своя сладък и леко пиперлив вкус. В случай на нужда, го заместете с:

Кориандър: Пресните листа от тази подправка имат почти същият освежаващ вкус.

Див лук: Той е също толкова, ако не и по-ароматен от босилека.

Магданоз: Класическата подправка, с която няма да сбъркате, на което и ястие да сложите.

Накратко, когато става въпрос за готвене, въображението и адаптивността са ключови.Това може да ви открие цял един нов свят от вкусови комбинации и да ви позволи да експериментирате на воля. Следващия път, когато сте изправени пред поредното предизвикателство в кухнята, не се страхувайте да бъдете по-смели.

Дайте оценка:

Тагове: морска сол черен пипер червен пипер кориандър розмарин мащерка бял пипер магданоз чили риган пушен червен пипер люти чушки червени чушки хималайска сол соев сос кимион босилек див чесън салвия анасон келтска сол

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче