В света на готвенето една от най-важните съставки са подправките. Те не само подобряват вкуса и аромата на нашите ястия, но също така добавят дълбочина и чар към всяка хапка. Въпреки това, понякога може да се окаже, че нямате конкретна подправка в килера си или пък просто искате да опитате нещо ново.
Сол
Солта е основна съставка в почти всяко ястие и нейната роля не може да бъде надценена. Когато трябва да я замените обаче, изборът е ограничен, тъй като няма истински неин заместител. Въпреки това, ако искате да заложите на по-здравословен вариант, можете да опитате следните опции:
- Хималайска розова сол: Тя съдържа 84 минерала и има по-мек вкус от обикновената трапезна.
- Морска сол: Богата на минерали и с по-голям размер на кристалите, морската сол добавя лека хрупкавост към храната.
- Соев сос: Освен че е отличен заместител на солта, той добавя богат, екзотичен вкус към ястията. Използвайте го внимателно, за да избегнете нежелано пресоляване на манджите.
- Келтска сол: Може би най-добрият заместител в случая. Не само че не е вредна, за разлика от трапезната сол, но даже редовната ѝ употреба носи множество ползи за здравето.
Черен пипер
Черният пипер е друга универсална подправка, която подобрява вкуса на много ястия. Ако нямате от него под ръка, изпробвайте следните алтернативи:
- Бял пипер: Той е малко по-сладък от черния пипер и е отличен за различни светли сосове, както и за крем супи.
- Кимион: Тази подправка има остър, пикантен вкус, който е доста близък до черния пипер. Идеален е за къри и зеленчукови ястия.
- Чили: Сушените люти чушки придават пикантност и дълбочина на ястията, подобно на черния пипер. Те обаче са значително по-люти, така че започнете с малко количество.
Червен пипер
Той е ключова съставка в много кухни, като осигурява сладък, леко пикантен вкус. Ето с какво може да бъде заменен:
- Домашно сушени червени чушки: Те се изпичат, обелват се и се изсушават. На практика се получава абсолютно същата подправка, но доста по-малко пикантна от купешката.
- Пушен червен пипер: Той добавя един по-разнообразен вкус към ястията, което го прави отлична алтернатива на традиционния червен пипер.
- Лют червен пипер: Ако желаете повече "жега" в манджите, които готвите, използвайте лют червен или кайенски пипер вместо обикновен.
Смес от кимион и кориандър (Guarantee)
Това е една екзотична и специфична комбинация от подправки, която е ключова в много култури, особено в мексиканската и южноамериканската кухня. В основата ѝ е комбинацията от кимион и кориандър. Но у нас тя се намира трудно, а и не е същото, ако просто смесим двете подправки. Така че ако попаднете на рецепта, в която тя се използва, ето с какво можете да я заместите.
Анасон: Тези малки семена имат сладък и плодов вкус. Използвайте ги пестеливо, тъй като ароматът им е доста силен и може лесно да вземе превес над останалите съставки.
Само кориандър: Той има лек, цитрусов вкус, който допълва различни ястия.
Само кимион: Тези семена предлагат топъл, землист вкус, който може да се използва като заместител на гаранцията.
Риган
Риганът е популярна билка, използвана в средиземноморската кухня. Ето списък от сходни с него билки:
Мащерка: Тя има подобен на ригана вкус, но е малко по-силна.
Розмарин: Въпреки че има по-различен вкус, розмаринът все пак може да добави една също толкова свежа нотка към вашите ястия.
Салвия: Тази билка има уникален, леко горчив вкус, който успешно може да се използва като заместител на ригана, но само в някои рецепти.
Босилек
Той се слави със своя сладък и леко пиперлив вкус. В случай на нужда, го заместете с:
Кориандър: Пресните листа от тази подправка имат почти същият освежаващ вкус.
Див лук: Той е също толкова, ако не и по-ароматен от босилека.
Магданоз: Класическата подправка, с която няма да сбъркате, на което и ястие да сложите.
Накратко, когато става въпрос за готвене, въображението и адаптивността са ключови.Това може да ви открие цял един нов свят от вкусови комбинации и да ви позволи да експериментирате на воля. Следващия път, когато сте изправени пред поредното предизвикателство в кухнята, не се страхувайте да бъдете по-смели.