Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Овладейте магията на пипера: Как и къде да използвате различните видове

Така ще придадете по-интересен аромат на ястията си


Пиперът е една от най-широко използваните подправки в кулинарията и се среща в различни разновидности, като всяка от тях има своите уникални характеристики и приложения. От класическия черен пипер до по-екзотичните варианти, като розов и зелен, изборът на подходящия вид може да добави специфичен вкус и аромат на вашето ястие. В този текст ще разгледаме най-разпространените сред тях, за да видим къде и как да ги използваме.

Черен пипер

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

Черният пипер е най-популярният и широко използван вид пипер. Получава се чрез сушене на неузрели плодове на растението Piper nigrum. Той е характерен със силния си пикантен вкус и се използва почти във всичко, от супи и сосове до месни и зеленчукови ястия. Смленият черен пипер е универсален и може да се добавя както по време на готвене, така и при сервиране, за да подчертае вкуса на храната.

Бял пипер

Снимка: Unsplash

Белият пипер се получава от същите плодове като черния, но те се оставят да узреят напълно, след което се накисват във вода и се обелват, за да се отстрани външната обвивка. Белият пипер има по-мек вкус и по-фин аромат от черния, което го прави подходящ за ястия, в които не искате да доминира пикантността. Той също често се използва в светли сосове, супи и картофени творения, където тъмният цвят на черния пипер също би развалил визията им.

Зелен пипер

Снимка: iStock by Getty Images

Зеленият пипер се добива от неузрелите плодове на растението Piper nigrum, които се сушат или мариноват. Той има свеж, леко пикантен вкус и е по-мек от черния пипер. Зеленият се използва най-често в сосове и маринати за месо, като особено добре се съчетава с рибни и пилешки ястия. Той е и чудесна добавка към пресни салати.

Червен (розов) пипер

Снимка: Pixabay

Розовият пипер не е истински пипер, а плодове на растението Schinus molle, но въпреки това се използва като подправка. Той има сладникав, леко пикантен вкус и добавя както аромат, така и цвят на ястията. Розовият пипер е подходящ за салати, рибни ястия, десерти и дори коктейли, където неговият деликатен вкус и красив цвят могат да направят всичко, до което се докосне, по-привлекателно.

Съчуански пипер

Снимка: iStock by Getty Images

Съчуанският пипер е характерен за азиатската кухня и има уникален, леко лимонов вкус и дава малко парещо усещане върху езика. Той също не е истински пипер, а се добива от плодовете на растения от рода Zanthoxylum.

Съчуанският пипер се използва предимно в китайски и тайландски ястия, където добавя пикантност и аромат. Той се съчетава добре с други подправки като чесън, джинджифил и чили, за да придаде на ястията дълбочина.

Чили

Снимка: Pixabay

Чили пиперът не е част от семейството на класическите пипери, но често се включва в списъка на пикантните подправки. Той е богат на капсаицин, който придава на чилито характерната му лютивина. Чили пиперът се използва широко в мексиканската, индийската и тайландските кухни за добавяне на лютивина и интензивност на вкуса. Той може да се използва пресен, сушен или смлян, в зависимост от желаното ниво на пикантност.

Купете аксесоари за кухня

От кутии за съхранение до резачки за зеленчуци и яйца, има множество принадлежности за кухнята, които могат да направят всяка задача по-лесна

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер червен пипер пипер меланж

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче