Тайната на истински вкусната домашна пица не се крие само в продуктите, които ще сложите върху нея. Основният компонент тук е тестото, а приготвено по правилния начин, то може да ви доведе до истински кулинарен екстаз.
Много хора се притесняват или не искат да месят у дома поради липса на време и достатъчно умения. Тестото за пица обаче е изградено по забележително проста формула. Класическата неаполитанска например изисква само брашно, вода, сол и мая.
Разбира се, всяка рецепта е различна и ако я следвате внимателно, няма защо да се притеснявате. Когато в нея се казва, че тестото трябва да се остави да "почине" за определено време, не бързайте, а спазете това изискване. Еластичността му и неговата хрупкавост, след като изпечете пицата, се дължи именно на времето за втасване.
Сега нека видим кои са петте важни стъпки в приготвянето на идеалното тесто за италианското тестено изкушение.
Не пренебрегвайте вида на брашното
Ако в рецептата пише, че трябва да използвате определен вид брашно, потиснете желанието си да го замените с друго на своя глава. Тези, добити от различни от пшеницата зърнени култури, имат свои специфики, с които е задължително да сте запознати предварително.
Поради високото си съдържание на глутен брашното, предназначено за хляб, ще помогне за постигането на приятен хрупкав финал. Видите ли в рецептата да пише брашно тип 00, трябва да знаете, че то отново е с високо съдържание на глутен, но е фино смляно. Тук разликата след изпичане на тестото би се усетила повече в пещите на дървени въглища, отколкото в домашни условия. Затова ви съветваме да се придържате към рецептите, изискващи брашно за хляб, ако ще използвате електрическа фурна.
Постно тесто или такова с мазнина
Както споменахме по-рано, класическото тесто за неаполитанска пица се прави без мазнина. Въпреки това е много вероятно да попаднете на рецепта, която да изисква зехтин, слънчогледово олио или друго. В това няма нищо лошо, разбира се, а ето каква е разликата: тестото с растителна мазнина ще е с по-крехка структура, докато това без нея ще напомня повече неаполитанската пица - малко по-жилава и с хрупкава коричка.
Тестото трябва да е на стайна температура
Някои рецепти ще изискват от вас да оставите тестото да втасва в хладилника, след което да го изчакате да достигне стайна температура преди да започнете да работите с него. Последната стъпка е наистина важна. Не само, че по-студеното тесто ще бъде по-трудно за оформяне, времето за плавното му затопляне е от изключителна важност. Тогава то ферментира допълнително, което означава, че развива вкуса си. Така пицата ще бъде по-вкусна.
Разтеглете тестото с ръце
Истински добрата рецепта за пица не би следвало да изисква използването на точилка. Тайната не се крие в разточването, а в разтеглянето на тестото. По този начин глутенът продължава да се развива и да ви доближава до желания краен резултат - хрупкавата коричка.
Формата избирате вие
Никой не казва, че основата за пицата ви трябва да бъде с идеално кръгла форма. Напротив, точно обратното. Едно от очарованията на италианската тестена класика се крие в идеята, че е правена от човек, а не от машина, което се вижда най-вече по нейните несъвършенства.
Сега разполагате със свободата да направите пицата в каквато форма пожелаете - кръгла, правоъгълна, квадратна или елипсовидна. Направите ли го от сърце, нищо друго няма никакво значение.
А сега нека видим и една рецепта, която да изпробвате у дома.
Класическо тесто за пица
Необходими продукти
- ¾ ч.ч. хладка вода
- 250 г брашно за хляб
- 3 с.л. зехтин
- 2 ч.л. захар
- Щипка сол
- 7 г (едно пакетче) суха мая
Начин на приготвяне:
- Изсипете пакетчето мая в хладката вода. Разбъркайте и оставете настрана за пет минути.
- Смесете сухите съставки в отделна купа - брашното, захарта и солта. Към тях прибавете сместа с маята и зехтина.
- Размесете добре. Добавете по малко брашно, ако тестото се лепи по пръстите ви. Накрая трябва да стане гладко.
- Прехвърлете тестото в чиста намаслена купа и го покрийте с кърпа или прозрачно фолио. Оставете го да втаса на топло, докато удвои обема си, за около 60 мин.
- Така тестото вече е готово да бъде оформено и превърнато в любимата ви пица.