Пастата е от Италия, нудлите - от Азия. И двете са направени от подобни съставки, състоящи се от вода, яйца, брашно или нишесте, и както добре знаем - и двете са невероятно вкусни.
Независимо дали сте решили да направите класически спагети "Болонезе" или Чоу миен, преди да започнете е добре да знаете няколко основни грешки в процеса на варене и готвене, при които има опасност да сбъркате. Ето някои от тях.
Добавяте олио към водата за варене или не я посолявате
Когато сложите олио във врящата вода, рискувате пастата да стане твърде мазна, което ще попречи след това на соса да полепне добре по нея. Може да я полеете със струйка зехтин, когато вече е готова и знаете, че няма да я използвате веднага. С този трик ще предотвратите слепването ѝ.
Солта при варене както на паста, така и на нудли е препоръчителна, защото ще придаде допълнителен вкус. Добавете я обаче, когато водата заври, за да не забавите процеса.
Използвате грешен съд за варене
Ако искате да сварите паста в по-малка тенджера, и нейното количество трябва да е по-малко. Така ще предотвратите залепването ѝ по дъното на съда и ще гарантирате сваряването ѝ. Сложите ли повече, рискувате тя да остане сурова, защото пастата има нужда от пространство, за да абсорбира повече течност.
Стандартно правило е, че един килограм паста, трябва да се вари в четири до шест литра вода. Смятането оставяме на вас.
Третирате по еднакъв начин оризовите, стъклените и пшеничните нудли
Една от най-големите грешки, която може да допуснете, ако сте решили да готвите нудли, е да не обърнете внимание на вида им. Въпреки че се подвизават под едно и също име, има съществена разлика в състава им.
Пшеничните нудли са с еластична текстура и се приготвят така, както и пастата. Заради това те са устойчиви на топлина и имат нужда от повече време за готвене.
От своя страна оризовите нудли са доста деликатни и трябва да бъдете нащрек, когато ги сложите да се варят, защото опасността да се разкшкат е голяма.
Стъкленият нудълс се приготвя от различни видове нишесте, като например такова от тапиока, картофи или боб мунг. Те също са деликатни, но тяхната супер сила се намира в способността им да абсорбират вкусове.
Не се съобразявате с вида на пастата
През времето, както нудлите, така и пастата са преминали през различни по вид форми. Всяка от тях обаче има специфично приложение, в зависимост от това какво ястие искате да сготвите.
Колкото по-дълга и тънка е пастата например, толкова по-добре се комбинира с деликатни сосове с гладка текстура.
Ригатоните и фузилите пък са по-подходящи за гъсти сосове. Тяхната форма позволява той да остане по тях, а не в чинията.
Най-дребният вид паста - орзо, е идеален за супи. Затова, преди да започнете да готвите, изберете подходящата форма за перфектен краен резултат.