Летните жеги ни правят по-лениво и често превръщат престоя в кухнята в истинско изпитание. Когато температурите надхвърлят 30 градуса, последното, за което човек мечтае, е да стои до котлон или фурна. Именно тогава на помощ идват леките ястия без готвене - свежи, питателни и пълни с вкус.
През летните месеци тялото естествено търси по-лека. Сезонните зеленчуци, ароматните билки и млечните продукти предлагат достатъчно възможности за разнообразно меню, без нужда от термична обработка. Хитри комбинации от познати съставки могат да осигурят едновременно усещане за ситост и приятна свежест, без да натоварват стомаха.
Ако се чудите как да разнообразите трапезата си в горещините, без да включвате котлоните, ето пет идеи за ястия без готвене, които ще ви спестят време, усилия и излишна топлина в кухнята.
Салата "Капрезе" с български акцент
Италианската класика се адаптира лесно към нашите ширини. Вместо моцарела можете да използвате свежо българско сирене или прясно такова.
Нарежете добре узрели домати на шайби, добавете резените сирене и накъсани пресни листа босилек. Полейте със зехтин или леко слънчогледово олио с неутрален вкус. Щипка морска сол и прясно смлян черен пипер ще завършат салатата идеално.
Таратор с авокадо
Класическият таратор може да се освежи с добавка на меко авокадо, което придава плътност и кремообразност.
Настържете/нарежете краставица, счукайте скилидка чесън и разбъркайте с кисело мляко, малко вода, копър и орехи. Пасирайте едно добре узряло авокадо и го прибавете към сместа. Разбъркайте до хомогенност, а при нужда добавете още вода, за да добиете желаната консистенция.
Студената супа е готова за консумация веднага, но ако я охладите за половин час, вкусът ще се обогати още повече. Поднесете с резен лимон и стрък копър.
Студени рулца от тиквички с крем сирене
Тиквичките в сурово състояние също могат да се превърнат в чудесно ястие. Нарежете ги на тънки ленти с помощта на белачка. Посолете леко и оставете за 5 минути да се отпуснат. Намажете всяка лентичка с крем сирене (може да добавите и малко цедено кисело мляко за по-лека текстура), овкусено с копър или магданоз. Навийте на стегнати рулца и подредете в плато. Поръсете с капки зехтин и нарязан пресен лук.
Пълнени домати с булгур и сирене
Ако имате предварително сварен булгур (който може да приготвите от вечерта), смесете го с натрошено сирене, зехтин, ситно нарязан магданоз и щипка черен пипер. Отрежете капачета на добре узрели домати, издълбайте сърцевината и напълнете с булгурената смес. Охладете леко преди сервиране. Това е засищащо и свежо ястие, което се съчетава прекрасно със студено бяло вино.
Кисело мляко с плодове и мед
Понякога най-простите комбинации са и най-вкусните. В чаша или купичка подредете пластове от цедено кисело мляко, сезонни плодове (праскови, малини, боровинки) и няколко капки мед. Поръсете с натрошени орехи или филирани бадеми. Това десертно предложение може лесно да се превърне в пълноценна закуска или следобедна закуска в горещ ден. Лекотата на киселото мляко и свежестта на плодовете го правят едновременно засищащо и приятно охлаждащо.