Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Как да си направите истинска домашна юфка

Припомнете си този невероятен вкус от детството


Юфката - един незабравим вкус от детството, който свързваме с ранните утрини.

Късметлиите от вас, прекарали летата си на село, вероятно са ставали свидетели на приготвянето на това вкусно тестено изделие, защото почти всички баби знаеха как. Ако в този момент у вас се е появила носталгия по тези времена и ви се хапва домашна юфка без добавени консерванти и ненужни съставки, ще ви споделим една чудесна рецепта, с която да го постигнете. Само с няколко прости съставки и ентусиазъм ще се справите за нула време. А ето какво ще ви е необходимо:

  • 2 кг брашно
  • 10 яйца
  • 500 мл прясно мляко или вода
  • 2 с.л. сол

Начин на приготвяне:

  1. Млякото (водата) и яйцата се разбиват отделно, след което се смесват с брашното и солта. Замесва се твърдо тесто.
  2. От него се късат топчета, които се разточват на по-дебели кори, около 0.5 мм.
  3. Поставят се на покривка и се сушат на слънце.
  4. Като позасъхнат се разрязват на ленти с широчина 5-6 см, а те се слагат една върху друга, след което отново се нарязват напречно на лентички, широки 1-2 см.
  5. Нарязаната юфка се доизсушава на слънце или в слаба фурна.
  6. Когато е готова, съхранявайте на сухо в памучна торба или кутия.

Дайте оценка:

Тагове: сол яйца прясно мляко вода брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче