Юфката - един незабравим вкус от детството, който свързваме с ранните утрини.
Късметлиите от вас, прекарали летата си на село, вероятно са ставали свидетели на приготвянето на това вкусно тестено изделие, защото почти всички баби знаеха как. Ако в този момент у вас се е появила носталгия по тези времена и ви се хапва домашна юфка без добавени консерванти и ненужни съставки, ще ви споделим една чудесна рецепта, с която да го постигнете. Само с няколко прости съставки и ентусиазъм ще се справите за нула време. А ето какво ще ви е необходимо:
- 2 кг брашно
- 10 яйца
- 500 мл прясно мляко или вода
- 2 с.л. сол
Начин на приготвяне:
- Млякото (водата) и яйцата се разбиват отделно, след което се смесват с брашното и солта. Замесва се твърдо тесто.
- От него се късат топчета, които се разточват на по-дебели кори, около 0.5 мм.
- Поставят се на покривка и се сушат на слънце.
- Като позасъхнат се разрязват на ленти с широчина 5-6 см, а те се слагат една върху друга, след което отново се нарязват напречно на лентички, широки 1-2 см.
- Нарязаната юфка се доизсушава на слънце или в слаба фурна.
- Когато е готова, съхранявайте на сухо в памучна торба или кутия.
ИЗБРАНО