Ако ще посрещате гости у дома на Нова година е добре да помислите за разнообразна трапеза. Бюфетът е идеалният начин и избор за поднасяне на празничното меню, тъй като позволява на гостите да си сложат любимите ястия, а и така атмосферата е хем уютна, хем непринудена.
Днес ще ви предложим няколко страхотни и вкусни идеи, с които да посрещнете любимите си хора.
Студени предястия
Студените предястия са първото впечатление за гостите и затова трябва да бъдат разнообразни и елегантни. Плато с различни сирена, колбаси и плодове е добър избор. Хапките с пушена сьомга върху ръжен хляб с крема сирене и копър са класика, която винаги е хит.
Рулца от прошуто, пълнени със сметаново сирене и сушени домати, предлагат изискан вкус. Хапките "Капрезе" на клечки пък са свежа и лека комбинация домати, моцарела и босилек.
Може да приготвите още мини тарталети с крема сирене, орехи и мед, които ще придадат сладък завършек на предястията.
Домашен пастет от черен дроб с препечени филийки създава усещане за лукс, докато маслините, маринованите гъби и киселите краставички са задължителен елемент към трапезата.
Прихответ още пръчици от зеленчуци с дипове като хумус, гуакамоле и тарама хайвер, които ще зарадват любителите на по-здравословното хранене.
Топли предястия
Топлите предястия зареждат с енергия и отварят апетита подобаващо.
Мини крокетите със сирене и шунка са хрупкави отвън и кремообразни отвътре, а също и любими на всички. Пикантните пилешки крилца и малките кишове с бекон и спанак са идеални за любителите на класическата кухня. Баничките с плънка от сирене, яйца и пресни подправки пък няма какво да ги коментираме.
Ако искате нещо по-изискано, направете скариди в чесново масло и магданоз, както и миди в бяло вино.
Мини пиците с различни топинги като моцарела, гъби и прошуто са винаги предпочитани и с тях няма как да сбъркате. Картофените хапки и различните видове кюфтенца ще зарадват вегетарианците, а и са доста лесни за похапване.
Салати
Салатите са предпочитани заради свежестта, която носят. Направете класическа "Цезар" с хрупкави крутони, пармезан и кремообразен дресинг, която обикновено се харесва на всички.
И тъй като сме в зимния сезон картофената салата с кисели краставички и майонезен сос е съвсем на място, докато италианската салата с прошуто, моцарела и балсамов дресинг ще добави нотка на лукс към трапезата.
Основни ястия
Те са централният акцент на празничната трапеза. Печеното свинско със сос от сини сливи и червено вино е богато на вкусове и аромати. Пълнената пуйка с ориз и сушени плодове символизира празника и не е чак толкова трудна за приготвяне и ще нахрани доста хора.
Сьомгата на фурна с билки и лимон е лека и ароматна и вняся изтънченост. Но ако не искате ястията да са прекалено изискани, лазанята с кайма и моцарела е чудесен избор. Също може да заложите на класическите телешките кюфтенца с доматен сос.
Десерти
Никой празник не е пълен без сладките изкушения, които да завършат подобаващо вкусните ястия.
Спрете се на шоколадовия мус с малини или тирамисуто в чашки, които са идеална компания на чаша ароматно кафе. Мини еклерите с ванилов крем и глазура от тъмен шоколад са винаги хит, както и плодова салата с екзотични плодове и лек сироп.
Няма как да пропуснем бисквитенато торта с крем от маскарпоне и ягоди, която истински ще впечатли всичките ви гости. Домашните сладки също са удачен варинат и много удобни за похапване.