Днес се слага началото на коледните пости, които ще продължат до 24 декември включително. Те са точно 40 дни и са вторите по важност след великденските.
Ако сте решили да пречистите тялото и духа си е важно да знаете, че трябва да набавяте необходимите ви хранителни вещества, които получавате обикновено от млечните продукти и месото ежедневно. За щастие, растителният свят е пълен с всички полезни за тялото микроелементи, минерали и витамини, а ние периодично ще ви напоняме за неустоими вкусотии, които съществуват и може да си приготвите сами.
Да започнем с тази невероятна веган лазаня с три вида гъби и сос бешамел без прясно мляко и масло.
Необходими продукти:
- 30 г сушени манатарки
- 6 с.л. зехтин
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2 моркова, нарязани на ситно
- 2 стръка селъри, нарязани на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
- Няколко стръка мащерка
- 1 ч.л. доматено пюре
- 250 г френска леща
- 2х400 г консерви цели домати
- 250 г печурки, нарязани на по-малки парчета
- 250 г гъби Портобело, нарязани на филийки
- 1 ч.л. соев сос
- 6 с.л. обикновено брашно
- 900 мл соево мляко
- 1 цяло индийско орехче
- 12 кори за лазаня
- 2-3 с.л. хранителна мая
Начин на приготвяне:
- Сушените манатарки се заливат с 800 мл вряла вода и се оставят за 10 мин., за да се хидратират. Междувременно, сипете супена лъжица и половина олио в голяма тенджера. След като се загрее, добавете лука, моркова, селърито и щипка сол. Запържете ги за около 10 мин., като разбърквате от време на време.
- Извадете манатарките от водата, като я запазите, и ги нарежете на едро. Оставете настрани.
- В тенджерата сложете мащерката и чесъна. Запържете за кратко, след което сложете доматеното пюре и разбъркайте за около минута.
- Сипете лещата, водата от гъбите и консервираните домати. Когато течността заври, намалете котлона и оставете да къкри под капак.
- Докато продуктите в тенджерата врат, в голям тиган загрейте отново супена лъжица и половина олио, след което изсипете гъбите Портобело, печурките и рехидратираните манатарки в него. Запържете ги, докато се изпари цялата вода от тях и станат златистокафяви.
- Овкусете ги със соевия сос, разбъркайте и ги прибавете в тенджерата с останалите съставки. Общото време, в което веган рагуто трябва да се сготви, е около 30-40 мин. Лещата трябва да е сварена, а сосът да е с гъста консистенция. Отстранете стръкчетата мащерка и подправете със сол и черен пипер на вкус.
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- За да направите веган бешамел, загрейте 3 с.л. олио в тиган, разбъркайте в него брашното и гответе за няколко минути. Прибавете внимателно соевото мляко и бъркайте, докато получите кремообразен сос. Подправете със сол и черен пипер на вкус, както и с индийското орехче.
- Разстелете една трета от рагуто на дъното на дълбока тава. Върху него наложете 6 кори за лазаня, последвани от една трета веган бешамела и още една трета от веган рагуто. Покрийте сместа с останалите 6 кори, след което с останалото рагу и белия сос. Накрая поръсете с хранителната мая и запечете за 45 мин. до час.
- Сервирайте със зелена салата.