Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Местата в кухнята, които можем да почистваме само с оцет

Защо, след като е възможно, не си спестим употребата на силни химични препарати


Някои от най-ефективните продукти за почистване са тези, които вече имаме у дома, но не като препарати, а като продукти, които използваме, за да приготвим храната си.

Една от най-мощните течности, намираща се във всеки дом, е ябълковият оцет. И въпреки че тази новина сигурно няма да ви изненада, той е повече от ефективно средство за убиване на микроби, разтваряне на мазнини и мръсотия, както и за елиминиране на неприятните миризми.

Ето обаче кои са четири от местата в кухнята, които задължително трябва да почистите с оцет, но не сте го направили досега.

Чучурът и крановете на мивката

Един от най-добрите начини да използвате оцет е, за да почистите натрупалия се котлен камък около кранчетата и смесителя на мивката.

За целта вземете малък найлонов плик и го напълнете с киселата течност. Внимателно пъхнете чучура на смесителя в отвора на плика, така че оцетът да го покрие. Закрепете здраво найлона, като увиете около чучура тиксо например.

Оставете торбичката да престои 10-20 минути (може и по-дълго, ако е мястото е силно замърсено), след това използвайте препарат за миене на чинии и четка, за да отстраните останалата мръсотия.

Микровълновата фурна

Оцетът е чудесен за премахване на мазни натрупвания и неприятни миризми, които често се намират в микровълновата фурна. Може да я почистите лесно, като напълните подходящ съд с равни части вода и оцет. Загряването на този разтвор в микровълновата за около пет минути трябва да произведе пара, която ще помогне на остатъците от храна да се отлепят по-лесно от вътрешните стени на уреда.

Кафемашината или каната за вода

С течение на времето и двата уреда се сдобиват с натрупвания от котлен камък, които могат да повлияят на вкуса на любимата ви напитка. И тук отново оцетът идва на помощ.

За кафемашината: Изсипете равни количества вода и оцет в резервоара на кафемашината и я пуснете. Нека течността изтече през цедката. След това изплакнете съда на резервоара добре, налейте го с чиста вода и пуснете отново да изтече през цедката.

За електрическа кана: Премахнете котления камък от вътрешността на каната като сварите същата смес от оцет и вода в нея. Накрая изплакнете с чиста вода.

Съдомиялната машина

Подобно на кафемашината, съдомиялната също е предразположена към натрупването на котлен камък. Ако забележите подобно нещо, вземете една купа и изсипете в нея няколко чаши оцет. Сложете я на горното ниво. Уредът трябва да е празен.

Настройте съдомиялната на изплакване с гореща вода. Комбинацията от нея и натуралната киселина ще помогне за премахването на упоритите натрупвания и разграждането дори на остатъците от храна, които могат да запушат канала.

Дайте оценка:

Тагове: ябълков оцет