Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Лимонът - най-добрият приятел на човека

Нека извадим резенчето лимон от чая и видим с какво може да ни бъде полезно

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

"Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонада"

Утешавани от приятел в труден момент, сигурно сте попадали доста често на тази фраза. Ако приемем буквално съвета и излезем извън контекста на дълбокия житейски смисъл, обикновения човек би хванал една кана и на бърза ръка би спретнал тази така освежаваща напитка. И защо не?

Лимонът е един от най-добрите приятели на човека.

През лятото може да утоли жаждата, докато през зимата зарежда тялото с витамин C. Слънцелюбивият цитрус има широк спектър на приложение и то не само в готвенето. С него можем да творим и други чудеса, стига да сме отворени да експериметираме.

А сега, нека извадим резенчето лимон от чая и видим с какво може да ни бъде полезно.

Вкусотии с лимони

В някои случаи лимонът би могъл да заеме мястото на кулинарната звезда в ястието. При това заслужено. Неговият кисел вкус приляга страхотно на пилешко, риба, морски дарове и всякакви видове зеленчуци. Да не забравяме и сладкишите, разбира се.

Да не би да събудихме небцето ви? Ето няколко вкусни предложения, с които да експериментирате у дома:

На разположение във всеки един момент

Ако случайно сте се сдобили с голямо количество лимони, но нямате намерение да ги използвате сега, може да ги запазите със същите вкусови качества за друг момент. Като например:

  • Изцедете сока им и го замразете в кутия за съхранение или най-добре във формички за лед. Така винаги ще разполагате с точната доза лимон за ястието си.
  • Нарежете лимоните на резенчета, сложете ги в тавичка, покрита с хартия за печене, и ги сложете във фризера. Когато вече са замразени, преместете ги в удобен съд, където да ги съхранявате.
  • Настържете и изсушете кората им и ще разполагате с нотки свежест всеки ден.

Лимонът е и верен другар в почистването на дома

Освен със своите вкусови качестве лимонът е известен и със свойството си на добър помощник в чистенето. Като киселина, той успешно се справя с разтварянето на някои мазнини и петна, особено от кухненските уреди.

Смесен със сода бикарбонат, лимонът става най-добрият заместител на силните химически препарати, които в по-големи количества могат да бъдат дори отровни.

Може да си приготвите универсален почистващ препарат като смесите сока от един лимон с една чаша топла вода и към тях добавите две супени лъжици сода за хляб. Готовата смес пресипете в шише с пулверизатор, напръскайте замърсеното място и оставете да подейства за около 5 мин. След това разтъркайте с гъба и изплакнете.

Дайте оценка:

Тагове: лимон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче