Необходими продукти:
- Extra-virgin зехтин
- 2 кг. различни видове картофи, измити и разрязани на две по дължина
- 1/2 чаена чаша изцеден сок от лимони
- Наситнени стръкчета от пресен копър
- 4 чаени лъжички настъргана кора от лимон
- 20 скилидки чесън, нарязани на едро
Начин на приготвяне:
- Предварително загрейте фурната на 190 градуса. На дъното на две тави сложете по едно парче хартия за печене и поръсете равномерно с няколко капки зехтин. Изсипете картофите в голяма купа, полейте с 4 супени лъжици зехтин и ги подправете със сол и едро смлян черен пипер. Размесете с ръце и подредете картофите в двете тави така че да са равномерно разпределени и по възможност само на един слой. Сложете едната тава в горната третина на фурната, а другата - в долната. Печете за около 30 мин.
- Докато ястието се пече, в малка купа смесете лимоновия сок, копъра, ½ чаена чаша зехтин, както и настърганата кора от лимон. В друга купа смесете нарязаните скилидки чесън и сложете 2 супени лъжици от същия дресинг. Разбъркайте и залейте равномерно картофите с чесновата смес. Печете още около 15 мин. докато картофите не омекнат и не хванат лека коричка по ръбовете.
- Когато са готови, изсипете картофите в голяма купа и ги залейте с останалата част от дресинга. Ястието е готово за сервиране.