Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Печени картофи с лимонов дресинг

Лесно, просто и вкусно!

15’ Подготовка
50’ Време за готвене
10 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • Extra-virgin зехтин
  • 2 кг. различни видове картофи, измити и разрязани на две по дължина
  • 1/2 чаена чаша изцеден сок от лимони
  • Наситнени стръкчета от пресен копър
  • 4 чаени лъжички настъргана кора от лимон
  • 20 скилидки чесън, нарязани на едро

Начин на приготвяне:

  1. Предварително загрейте фурната на 190 градуса. На дъното на две тави сложете по едно парче хартия за печене и поръсете равномерно с няколко капки зехтин. Изсипете картофите в голяма купа, полейте с 4 супени лъжици зехтин и ги подправете със сол и едро смлян черен пипер. Размесете с ръце и подредете картофите в двете тави така че да са равномерно разпределени и по възможност само на един слой. Сложете едната тава в горната третина на фурната, а другата - в долната. Печете за около 30 мин.

    Emile Henry Керамична тава - 36,5 х 23,5 см

    2,7 литра • Устойчива на температури: - 20º С до + 270º С

  2. Докато ястието се пече, в малка купа смесете лимоновия сок, копъра, ½ чаена чаша зехтин, както и настърганата кора от лимон. В друга купа смесете нарязаните скилидки чесън и сложете 2 супени лъжици от същия дресинг. Разбъркайте и залейте равномерно картофите с чесновата смес. Печете още около 15 мин. докато картофите не омекнат и не хванат лека коричка по ръбовете.
  3. Когато са готови, изсипете картофите в голяма купа и ги залейте с останалата част от дресинга. Ястието е готово за сервиране.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън пресен копър Гръцко лимон картофи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче