Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пандишпанов кейк

С глазура и поръска от шамфъстък

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова
20’ Подготовка
50’ Време за готвене
0 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 4 яйца
  • 1 ч.ч. кафява захар
  • 1/2 ч.ч. бяла захар
  • 2 ч.ч. брашно
  • 6 с.л. олио
  • 5 с.л. Бейлис ( ако нямате, замените с друг ликьор или вода)
  • есенция ванилия
  • есенция ром
  • кората на 1 лимон
  • 3 с.л. какао
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • За заливката: 100 г кувертюр, 50 г шамфъстък

 

Начин на приготвяне:

  1. Захарта се смесва с яйцата и се разбива с миксер за 5 минути, докато стане на крем с шупли.
  2. Добавят се постепенно Бейлисът, олиото, по няколко капки от есенциите и лимоновите кори, докато се бърка с миксера.
  3. Накрая се слага предварително пресятото брашно, смесено с бакпулвера, отново на етапи. Задължително се бърка с шпатула или дървена лъжица, не с миксер.
  4. Готовата смес се разделя на две равни части. В едната се слага какаото и се разбърква добре.
  5. Формата се подмазва с малко олио и се редуват бяла и кафява смес. Кексът се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за 50-60 минути.
  6. Проверява се дали е готов с шишче - ако излиза сухо, значи е готов.
  7. След като се поохлади, се вади от формата.
  8. Кувертюрът се стопява на водна баня.
  9. Кексът се залива с помощта на шпатула, докато кувертюрът е горещ. Отгоре се поръсва със смлян шамфъстък.

Дайте оценка:

Тагове: олио лимон яйца бяла захар ванилия какао бяло брашно шамфъстък есенция ром кафява захар ликьор бакпулвер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче