Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. кафява захар
- 1/2 ч.ч. бяла захар
- 2 ч.ч. брашно
- 6 с.л. олио
- 5 с.л. Бейлис ( ако нямате, замените с друг ликьор или вода)
- есенция ванилия
- есенция ром
- кората на 1 лимон
- 3 с.л. какао
- 1 ч.л. бакпулвер
- За заливката: 100 г кувертюр, 50 г шамфъстък
Начин на приготвяне:
- Захарта се смесва с яйцата и се разбива с миксер за 5 минути, докато стане на крем с шупли.
- Добавят се постепенно Бейлисът, олиото, по няколко капки от есенциите и лимоновите кори, докато се бърка с миксера.
- Накрая се слага предварително пресятото брашно, смесено с бакпулвера, отново на етапи. Задължително се бърка с шпатула или дървена лъжица, не с миксер.
- Готовата смес се разделя на две равни части. В едната се слага какаото и се разбърква добре.
- Формата се подмазва с малко олио и се редуват бяла и кафява смес. Кексът се пече на 170 градуса в предварително загрята фурна с вентилатор за 50-60 минути.
- Проверява се дали е готов с шишче - ако излиза сухо, значи е готов.
- След като се поохлади, се вади от формата.
- Кувертюрът се стопява на водна баня.
- Кексът се залива с помощта на шпатула, докато кувертюрът е горещ. Отгоре се поръсва със смлян шамфъстък.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО