Може би сте се чудили не веднъж или два път дали да сложите в ястието пресен босилек, макар в рецептата да се споменава изсушен. Понякога тази размяна е възможно, но понякога не е никак сполучлива.
Ето каква е разликата между двата вида босилек и кога е удачно да използвате единия и другия.
Пресен босилек
Пресните листенца са най-подходящи за ястия, в които искате да запазите яркия му вкус и аромат. Той придава свежест и лекота на храната и е добре да се добавя в края на готвенето или непосредствено преди сервиране, за да не изгуби вкусовите си качества и мирис.
Добре е да го използвате за салата капрезе и други видове свежи салати, включващи домати, за направата на домашно песто, както и за поръска върху пица и паста.
Сух босилек
Той има по-концентриран и интензивен вкус, което го прави подходящ за ястия, които изискват по-дълго време за готвене. Така подправката има възможност да освободи аромата си. Сухият босилек е удобен за съхранение и може да е винаги на разположение, когато нямате пресен босилек под ръка, но в тези случаи го използвайте с една идея внимание.
Босилекът в изсушен вид е чудесен за сосове за паста и пица, за приготвянето на местни ястия - печени и във вид на яхнии, за супи със средиземноморски вкус, както и за всякакви зеленчукови вариации.