Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кога е добре да използвате пресен и кога сух босилек

Не винаги подмяната на двата вида е добра идея


Може би сте се чудили не веднъж или два път дали да сложите в ястието пресен босилек, макар в рецептата да се споменава изсушен. Понякога тази размяна е възможно, но понякога не е никак сполучлива.

Ето каква е разликата между двата вида босилек и кога е удачно да използвате единия и другия.

Пресен босилек

Пресните листенца са най-подходящи за ястия, в които искате да запазите яркия му вкус и аромат. Той придава свежест и лекота на храната и е добре да се добавя в края на готвенето или непосредствено преди сервиране, за да не изгуби вкусовите си качества и мирис.

Добре е да го използвате за салата капрезе и други видове свежи салати, включващи домати, за направата на домашно песто, както и за поръска върху пица и паста.

Сух босилек

Той има по-концентриран и интензивен вкус, което го прави подходящ за ястия, които изискват по-дълго време за готвене. Така подправката има възможност да освободи аромата си. Сухият босилек е удобен за съхранение и може да е винаги на разположение, когато нямате пресен босилек под ръка, но в тези случаи го използвайте с една идея внимание.

Босилекът в изсушен вид е чудесен за сосове за паста и пица, за приготвянето на местни ястия - печени и във вид на яхнии, за супи със средиземноморски вкус, както и за всякакви зеленчукови вариации.

Дайте оценка:

Тагове: босилек

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче